Svet

Protesti v Kijevu terjajo življenja

STA/N.J.
22. 1. 2014, 14.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton je danes obsodila nasilje, ki je ponoči izbruhnilo na protestih v Kijevu, in pozvala k politični rešitvi krize. Ukrajinsko državno tožilstvo je medtem potrdilo, da sta bila v streljanju med protesti ubita dva človeka. Še ena oseba je umrla zaradi padca.

Reuters

Že trije mrvi

Trupli prvih žrtev več kot dva meseca trajajočih protivladnih protestov so po navedbah oblasti prenesli v knjižnico akademije znanosti, preiskava dogodka pa že poteka. Po navedbah francoske tiskovne agencija AFP naj bi bila protestnika ustreljena, medtem ko so policisti, oboroženi s čeladami in ščiti, predrli barikade, ki so jih postavili protestniki.

Iz zdravstvenega centra protestnega gibanja so medtem sporočili, da je življenje izgubil še tretji aktivist, ko je padel z vrha vhoda v kijevski stadion Dinamo.

 

Novi napadi policije

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je že zaukazal preiskavo smrtnih primerov. "Sem proti prelivanju krvi ter rabi nasilja," je danes sporočil Janukovič. A le nekaj ur po poročilih o smrtnih žrtvah je policija protestnike v Kijevu ponovno napadla, pri čemer je uporabila solzivec in šok granate. Protestniki so vrnili udarec, mnoge ranjene pa so odpeljala reševalne vozila. "Ostro obsojam eskalacijo nasilja v Kijevu, ki je terjalo žrtve. Vsa nasilna dejanja se morajo takoj končati," je dejala Ashtonova. "Pravica do združevanja in izražanja ter svoboda medijev morajo bite spoštovane in varovane. Globoko sem zaskrbljena nad napadi na novinarje in nad poročili o pogrešanih osebah," je še dodala.

 

Bo EU ukrepala?

Na nasilje v Kijevu se je odzval tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, ki je obsodil rabo sile, prav tako pa je napovedal možnost ukrepov EU in posledic za odnose med unijo in Ukrajino. "Z veliko zaskrbljenostjo spremljamo nedavne omejitve temeljnih svoboščin, kot so svoboda izražanja in medijev," je zapisal predsednik komisije in dodal, da je EU zaskrbljena nad potjo, ki jo je Ukrajina s temu ukrepi ubrala. "Še naprej bomo pozorno spremljali razmere v državi ter presojali o morebitnih ukrepih EU in posledicah za naše odnose," je še dodal Barroso.

Reuters

 

Ukrepale so že ZDA

ZDA so medtem preklicale vizume ukrajinskim državljanov, ki naj bi bili povezani z nasiljem v Kijevu. "V odgovor na dejanja proti protestnikom na kijevskem Trgu neodvisnosti novembra in decembra lani je ameriški veleposlaništvo preklicalo vizume več Ukrajincem, povezanih z nasiljem," je v izjavi zapisalo diplomatsko predstavništvo ZDA v Kijevu, ki pa ni razkrilo identitete posameznikov.

Ukrajinski premier Mikola Azarov je v torek opozoril, da bodo morale ukrajinske oblasti v skladu z zakoni uporabiti silo proti protestnikom, če provokatorji ne bodo nehali spodbujati spopadov s policijo. S tem je imel v mislih sporni zakon proti protestniškemu gibanju, ki je začel veljati v torek in ki je še podžgal proteste. Ukrajinci so na ulicah sicer vse od konca lanskega novembra, ko se je vlada odločila, da z EU ne podpiše pridružitvenega sporazuma.