Svet

V razbeljeni Avstraliji se razmere umirjajo

A.Š.
18. 1. 2014, 10.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V Avstraliji, ki so jo minule dni pestili požari in huda vročina, se razmere umirjajo. Najhujše v gozdnih požarih v zvezni državi Viktorija je verjetno za nami, je danes povedal tamkajšnji poveljnik gasilcev. Gasilci se sicer še vedno borijo z ognjem, a so temperature v petek nekoliko padle, zato so odpravili razglasitev izrednih razmer.

V požarih v državi Viktorija na jugovzhodu Avstralije je doslej zgorelo 100.000 hektarjev površin, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V nacionalnem parku Grampians zahodno od Melbourna, ki so ga te dni zajeli požari na 52.000 hektarjih površin, so pogorele štiri hiše.

Lokalne oblasti so v petek poročale tudi o smrtni žrtvi požara, a so danes sporočili, da bi lahko bila smrt ženske tudi posledica zdravstvenih težav.

Trenutno naj bi bilo aktivnih še 34 požarov, od tega za dvanajst domnevajo, da so jih podtaknili požigalci, ostale pa naj bi zanetile strele, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Izredne razmere so odpravili, zato so se prebivalci, ki so bili v preteklih dneh prisiljeni zapustiti domove, lahko vrnili domov. "Mislim, da je najhujše že za nami," je dejal poveljnik gasilcev v Viktoriji Craig Lapsley.

Večji del jugovzhodne Avstralije je v začetku tega tedna zajela rekordna vročina, ki je presegla tudi 40 stopinj Celzija.

Predsednik vlade zvezne države Viktorija Denis Napthine je izpostavil, da so se veliko naučili iz primera t.i. črne sobote, ko so požari v Viktoriji leta 2009 terjali 173 življenj in opustošili številne kraje. "Ni dvoma, da so izboljšave, ki smo jih uvedli na podlagi izkušenj s črno soboto, ta teden rešile življenja," je povedal novinarjem.

Še posebej se mu zdi pomembno, da se ljudje vse bolj zavedajo, da morajo pravočasno zapustiti domove. "Če strokovnjaki rečejo, da je nek kraj nevaren za vas, ga morate zapustiti, ko je še varno. Ničesar ni, nobene hiše, nobene stvari, ki bi bila vredna izgube vašega življenja," je dodal.

Požari še vedno divjajo tudi v sosednji zvezni državi Južna Avstralija, kjer je ogenj uničil dvanajst domov.