Svet

V Nigeriji prepovedali istospolne poroke

STA/mv
13. 1. 2014, 18.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Nigerijski predsednik Goodluck Jonathan je potrdil zakon, ki prepoveduje gejevske poroke in istospolna partnerstva. Zakon je v svetu naletel na ostre odzive in precej obsojanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

flickr

Jonathan je zakon podpisal, ker je v skladu z odnosom večine Nigerijcev do homoseksualnosti, je sporočil njegov tiskovni predstavnik Reuben Abati. "Več kot 90 odstotkov Nigerijcev nasprotuje istospolnim porokam. Torej je zakon v skladu s kulturnimi in verskimi prepričanji našega naroda," je pojasnil. Nevladna organizacija Amnesty International je Jonathana pozvala, naj zavrne zakon, češ da je diskriminacijski in bo imel katastrofalne posledice za nigerijsko skupnost LGBT.

14 let zapora za istospolno civilno zvezo

Zakon za osebe, ki bi v Nigeriji sklenile istospolni zakon ali bi vstopile v istospolno civilno zvezo, predvideva do 14 let zaporne kazni. Takšna partnerstva ali zveze, sklenjene v tujini, pa zakon razglaša za nične. Nova zakonodaja določa tudi, da vsaka oseba, ki se registrira, deluje ali sodeluje v gejevskih klubih, združenjih in organizacijah ali kdor posredno ali neposredno javno prikazuje istospolno partnerstvo, krši zakon. Predvidenih je do deset let zapora. "Kot veljavna je v Nigeriji prepoznavna le zakonska zveza med moškim in žensko," še navaja zakon.

Sledijo Ugandi

Nigerija je zelo verna država, v kateri je od 170 milijonov prebivalcev približno polovica kristjanov in polovica muslimanov. Nigerijska protigejevska zakonodaja sledi podobnemu zakonu v Ugandi, ki ga je ameriški predsednik Barack Obama označil za "gnusnega", južnoafriška mirovna ikona, nadškof Desmond Tutu, pa ga je primerjal z apartheidom.