Svet

Več sto ljudi bo pričalo o zlorabah otrok: Zapirali so jih v omare, spolno zlorabljali, tepli ...

STA/N.J.
13. 1. 2014, 15.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Na Severnem Irskem se bodo danes začela zaslišanja v veliki preiskavi o zlorabah otrok v državnih in verskih institucijah. V skoraj poldrugem letu naj bi pisno ali ustno svoje pričevanje podalo več sto ljudi.

Arhiv Svet24

Obsežna preiskava, ki jo vodi posebna komisija, preverja spolne, čustvene in fizične zlorabe od leta 1922 do leta 1995 v različnih domovih, sirotišnicah, kazenskih institucijah in bolnišnicah. Doslej je svoje sodelovanje v preiskavi prijavilo 434 ljudi, vključno z 61 iz Avstralije.

Do junija prihodnjega leta naj bi pred komisijo pričalo najmanj 300 ljudi. Končno poročilo o ugotovitvah naj bi bilo pripravljeno do januarja 2016. Ena od prič je Margaret McGuckin, ki trdi, da so jo zlorabile sestre Nazarečanke v otroškem domu v Belfastu, v katerega jo je država nastanila pri treh letih starosti. Za radio BBC je opisala zaklepanje v temne omare, tepež, poniževanje, lakoto in zanemarjanje.

Sedaj aktivna borka za človekove pravice opozarja, da se številnih žrtev še vedno ne sliši. "Imamo ljudi, stare čez 80 let, ki še vedno čakajo na pravico in nekoga, ki bi jim prisluhnil," je poudarila. Na prvih zaslišanjih naj bi se osredotočili prav na dve instituciji v Londonderryju, ki ju vodijo sestre Nazarečanke. Uvodni nagovori naj bi se začeli popoldne in trajali nekaj dni, nato pa bodo po krajšem premoru konec januarja pred javnost stopile prve priče.

Severnoirske oblasti so preiskavo sprožile maja 2012, z njo pa želijo ugotoviti, ali so institucije, odgovorne za skrb za otroke, sistematično odpovedale.