Svet

Prebivalce uporabili kot živi ščit na minskem polju

STA/M.J.
10. 1. 2014, 09.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Beograjsko prizivno sodišče je razveljavilo sodbo, s katero so lani obsodili 14 pripadnikov nekdanje JLA in srbskih paravojaških enot na kazni med štiri in 20 let zapora zaradi vojnih zločinov proti 70 hrvaškim civilistom v Lovasu v vzhodni Slavoniji, so v četrtek zvečer poročali srbski mediji. Napovedali so vnovično sojenje.

Zajem zaslonske slike

Tiskovna predstavnica prizivnega sodišča Mirjana Piljić je pojasnila, da so s četrtkovo odločitvijo razveljavili razsodbo oddelka za vojne zločine na višjem sodišču v Beogradu in naložili vnovično sojenje. Razlogov za to odločitev niso navedli.

Prvoobtoženec Ljuban Devetak je bil konec junija lani obsojen na 20 let zapora, ostali pa so dobili med štirimi in 13 leti zapora, skupaj 128 let zapora. Med njimi so bili večinoma pripadniki paravojaške enote Dušan Silni in lokalne teritorialne obrambe ter štirje vojaki JLA.

Tožilstvo je skupino bremenilo, da so oktobra in novembra 1991 umorili 70 hrvaških civilistov.

Med napadom na Lovas 10. oktobra 1991 je bilo 22 oseb umorjenih v hišah in dvoriščih, v tednu potem pa še 23 oseb v ujetništvu.

Posebej tragičen je primer, ko so 18. oktobra 1991 prisilili več deset lokalnih prebivalcev, da kot živi ščit hodijo po minskem polju. Pri tem je umrlo 22 oseb. Nato so v ločeno umorili še tri civiliste, je trdilo tožilstvo.