Svet

V Iraku nadzor nad Faludžo prevzeli z Al Kaido povezani skrajneži

A.Š./STA
4. 1. 2014, 14.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Po večdnevnih spopadih med iraškimi vladnimi silami in z Al Kaido povezanimi skrajneži so slednji danes prevzeli nadzor nad Faludžo. Petek je bil sicer najbolj krvav dan v Iraku v zadnjih nekaj letih, saj je bilo v spopadih v Faludži in Ramadiju ubitih več kot 100 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Skrajneži so v preteklih dneh že prevzeli nadzor nad nekaterimi predeli obeh mest, s čimer se je ponovila zgodba izpred nekaj let, ko sta bili mesti po začetku ameriške invazije na Irak leta 2003 pomembni oporišči upornikov.

Spopadi so se začeli v ponedeljek, ko so vladne sile nasilno izpraznile glavni protestniški tabor sunitov v Ramadiju, ki so ga vzpostavili po protestih konec leta 2012.

Suniti so takrat šiitski vladi očitali marginalizacijo njihove skupnosti, po zaprtju sunitskega tabora pa je izbruhnilo najhujše nasilje v zadnjih petih letih, ki se je iz Ramadija razširilo tudi v Faludžo.

"Faludža je v rokah ekstremistične skupine Islamska država Iraka in Levanta (Isil)," je danes sporočil višji varnostni uradnik v provinci Anbar. Nadzor nad predmestji Faludže po uradnikovih besedah ostaja v rokah lokalne policije.

Kot še poroča AFP, se je na redni tedenski molitvi v petek v središču Faludže zbralo na stotine oboroženih upornikov, nekateri med njimi so nosili črne zastave, ki so značilne za džihadiste.