Svet

Kitajska razkrila jedrski napad na ZDA

J.P.
5. 11. 2013, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kitajski mediji so prejšnji teden prvič pokazali, kako bi Kitajska z jedrskim orožjem napadla ameriška mesta. Novica o kitajskih vojaških zmožnostih se je v skoraj identični obliki pojavila v več glavnih kitajskih medijih: »Prvič v 42 letih obstoja podmorniških sil naše mornarice razkrivamo skrivnosti naše prve generacije podvodnih jedrskih sil.«

Članki so med drugim vključevali trideset fotografij in projekcije posledic napada na mesti Seattle in Los Angeles. Po predvidevanjih naj bi se smrtonosno sevanje razširilo vse do Chicaga. Kitajska podmorniška flota naj bi bila z okrog sedemdesetimi plovili druga največja na svetu.

Druga največja podmorniška flota

Približno deset naj bi jih bilo na jedrski pogon, od tega pa so vsaj štiri zmožna jedrskih napadov na kopenske cilje. Razvoj kitajskih jedrskih podmornic se je pod znatnim sovjetskim vplivom začel že v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Leta 2010 so predstavili podmornico tipa 094 razreda Jin, katere izstrelki imajo domet okrog 14.000 kilometrov.

Kitajski izračuni so domala grozljivi: »Ker je osrednji del ZDA le redko poseljen, bi se morali jedrski napadi za povečanje smrtnosti osredotočiti na ključna mesta vzdolž zahodne obale ZDA, kot so Seattle, Los Angeles, San Francisco in San Diego.« Nadalje kitajski mediji poročajo, da lahko jedrske konice vrste 12 JL-2, s katerimi so oborožene podmornice, ubijejo in ranijo med pet do dvanajst milijonov Američanov.

Osredotočeni na zahodno obalo.

Razvili naj bi tudi medcelinsko orožje – DF-31A – z 12.000 kilometri dometa: »Če ga izstrelimo čez severni pol, lahko zlahka uničimo več glavnih mest na vzhodni obali ZDA.« Podmornice naj bi trenutno rutinsko patruljirale na strateških točkah, kar pomeni, da je Kitajska končno zmožna tovrstnega napada na ZDA. Podmorniške jedrske konice JL-2 so tako postale četrta vrsta kitajskega jedrskega orožja, ki ogroža celinske ZDA. Kitajske vojaške vaje pa niso vključevale zgolj podmornic, ampak tudi ladje in helikopterje, blizu pa so jih spremljala japonska in ameriška plovila. Ta naj bi izvedbo vaj s svojo prisotnostjo izdatno oteževala.