Svet

Venezuela izgnala tri ameriške diplomate

STA/M.J.
1. 10. 2013, 09.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predsednik Venezuele Nicolas Maduro je v ponedeljek ukazal izgon treh ameriških diplomatov zaradi povezovanja z opozicijo pri domnevnih sabotažah električnega omrežja ter celotne ekonomije. Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da gre za odpravnico poslov Kelly Keiderling ter še uslužbenca in uslužbenko veleposlaništva v Caracasu.

Reuters

Naslednik Huga Chaveza na predsedniškem položaju Venezuele Maduro je javno obtožil ZDA na čelu s predsednikom Barackom Obamo, da po Venezueli izklaplja elektriko oziroma vzpodbuja razne sabotaže. Venezuela ima z izpadi elektrike sicer precej težav.

"Ne bomo dovolili imperialistični vladi, da z denarjem ustavlja elektriko Venezueli," je dejal Maduro v javnem nagovoru in dodal, da je zunanjemu ministru Eliasu Jauai naročil, naj trojico Američanov izžene v 48 urah.

ZDA in Venezuela sta že od leta 2010 brez veleposlanikov in Keiderlingova je odpravnica poslov vse od leta 2011. Pogajanja o obnovi veleposlanikov so se julija prekinila, ker je bilo vodstvo Venezuele užaljeno, ko jih je nova veleposlanica ZDA pri ZN opredelila za zatiralski režim.

Maduro je že 5. marca pregnal iz države dva ameriška vojaška atašeja, ki ju je obtožil vohunstva.