Svet

Dnevno ubijejo kar 45 ljudi

STA / S.R.
19. 9. 2013, 16.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po več letih zmanjševanja števila kriminalnih dejanj se Južna Afrika (JAR) zdaj znova sooča s porastom števila umorov, ropov in kraj avtomobilov. Dnevno je v državi ubitih skoraj 45 ljudi, francoska tiskovna agencija AFP povzema letno policijsko poročilo.

Reuters
V JAR dnevno ubijejo kar 45 ljudi.

Število umorov v JAR se je od aprila lani do aprila letos zvišalo prvič v zadnjih šestih letih, in sicer za 0,6 odstotka, je povedal notranji minister Nathi Mthethwa. V omenjenem obdobju je bilo umorjenih 16.259 ljudi, kar je skoraj 45 na dan. JAR ima sicer skoraj 52 milijonov prebivalcev.

Povečalo pa se ni le število umorov, pač pa tudi poskusov umorov, vlomov in kraj avtomobilov. Število zločinov, povezanih z drogami, se je povečalo za 13,5 odstotka.

Policijski komisar Riah Phiyega je sicer porast kriminala pripisal "na splošno nasilni naravi naše družbe", pa tudi naraščajočemu številu odvisnikov od alkohola in drog ter stopnje brezposelnosti. V JAR je brez dela vsaj vsak četrti prebivalec, čeprav gre za državo z največjim gospodarstvom na celotni afriški celini.

Med redkimi dobrimi novicami iz poročila je ta, da se je število spolnih napadov in posilstev znižalo za 0,4 odstotka.

Medtem pa zaupanje Južnoafričanov v policijo ostaja nizko. Številni poročajo, da so policisti od njih zahtevali podkupnino, še poroča AFP.