Svet

Vohunjenje v najvišjih političnih krogih

STA/M.J.
17. 9. 2013, 13.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Makedoniji so pred sodišče pripeljali 17 posameznikov, ki so osumljeni vohunstva in kriminalnega združevanja, in so jih aretirali v nedeljo in v ponedeljek. V operaciji Vohun je policija ob aretacijah zasegla več računalnikov in prenosnih računalnikov, USB ključkov, telefonov, pa tudi več kosov orožja.

Reuters

Oblasti sicer sumijo, da je v primer vpletenih 22 oseb. Tri od njih so še na begu, dve pa že prestajata zaporno kazen zaradi drugih zločinov, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

Najverjetneje gre za prvi primer vohunjenja ne le v Makedoniji, pač pa v celotni regiji, je novinarjem v ponedeljek dejal tiskovni predstavnik makedonskega notranjega ministrstva Ivo Kotevski.

Prvi podatki kažejo, da so osumljenci sodelovali s tujimi varnostnimi službami ter razkrivali državne skrivnosti in zaupne informacije. Nekateri naj bi sodelovali tudi v izsiljevanju javnih oseb in poslovnežev.

Med pridržanimi so zaposleni v makedonskem parlamentu, v varnostnem sektorju, drugih državnih institucijah in zasebnih podjetjih, še poroča Mia.

Med prijetimi naj bi bil, kot so mediji poročali v ponedeljek, tudi Marjan Madžovski, vodja kabineta predsednika sobranja Trajka Veljanovskega.