Črna kronika

Policist hladnokrvno ubil mladeniča

Črt Kaker
17. 9. 2013, 11.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

ZDA je ponovno pretresla prekomerna uporaba nasilja policije. Tokratna žrtev je bil mladi Jonathan Ferrell.

Wikipedia, twitter

Verjetno se še spomnite floridskega varnostnika Georga Zimmermana, ki je februarja lani ubil neoboroženega 17-letnega Trayvora Martina. Tragedija je odprla javno razpravo o uporabi strelnega orožja, a kot kaže, se stvari ne premikajo na bolje. Nova žalostna zgodba prihaja iz mesta Charlotte v Severni Karolini, kjer je policist streljal in ubil neoboroženega 25-letnega Jonathana Ferrella.

Da bo zgodba še bolj tragična, je bil mladenič udeležen v prometni nesreči in je le iskal pomoč. Kot kaže prva rekonstrukcija dogodka, je Jonathan po nesreči odšel do prve hiše prosit za pomoč. Starejša ženska, ki je mladeniču odprla, je sprva mislila, da je njen mož, ko pa je videla okrvavljenega mladeniča, je v paniki poklicala policijo in dejala, da jo neznani moški želi oropati. Policija je na kraj dogodka poslala tri patrulje.

Ob prihodu policije se je mladi Jonathan, ki je bil tik prek poroko, želel približati policistom, a so ti proti njemu najprej uporabili elektrošok, 27-letni policist Randall Kerrick pa je v strahu za lastno življenje proti Jonathanu uperil pištolo in ga smrtno ranil. Še isti dan je policija mladega policista aretirala in ga obtožila nenaklepnega umora in prekomerne uporabe strelnega orožja. Hkrati je do zaključka postopka suspendirala še 4 policiste, udeležene v Jonathonovem umoru. Po poročanju ameriških medijev obstaja bojazen, da se bo po vsej državi ponovil val nasilja in protestov, saj se spet zgodilo, da je belopolti policist umoril neoboroženega 25-letnega temnopoltega fanta.

Wikipedia, twitter
Bil je ob napačnem času na napačnem kraju.