Slovenija

Dobruški Romi še kar ostajajo

STA/M.J.
17. 9. 2013, 13.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zaradi izgradnje čistilne naprave v romskem naselju Dobruška vas bo treba porušiti nekatere nelegalno zgrajene hiše. Čeprav so se pripravljalna gradbena dela že začela, država in škocjanska občina kljub obljubam še vedno nimata rešitve za prizadete romske družine. Le-te zaenkrat še niso prejele sklepa gradbene inšpekcije o dovolitvi izvršbe.

Ena od romskih družin - gre za družino Grm - je za pravno pomoč zaprosila odvetnico Nino Zidar Klemenčič, ki bo družino zastopala pro bono. Kot je za STA povedala odvetnica, gre za "zelo specifičen" primer. Po njenih besedah družina Grm namreč še vedno nima sklepa gradbene inšpekcije.

"V tem trenutku torej nimamo nobenega pravnega akta, zoper katerega bi lahko vložili kakršnakoli pravna sredstva," je opozorila Zidar Klemenčičeva. Po njenih besedah so prebivalci Dobruške vasi deležni "neprestanih groženj" škocjanskega župana Jožeta Kaplerja, da jim bodo podrli hiše.

Po besedah odvetnice so zato na župana naslovili dopis. "Z njim smo ga opozorili, da so grožnje, ki jih izreka, kaznivo dejanje, ter da nima nobene zakonite podlage za podrtje hiš. Župan lahko, tako Zidar Klemenčičeva, "karkoli stori šele na podlagi sklepa o dovolitvi izvršbe, ki pa ga še ni, še manj pa je pravnomočen".

Odvetnica je dejala, da so se že obrnili na Evropsko komisijo in jo opozorili na zavajanje gospodarskega ministrstva. Po njenih besedah je ministrstvo namreč obljubilo, da bo odložilo podpis pogodbe z Občino Škocjan za projekt izgradnje poslovno-industrijske cone na območju Dobruške vasi in predlagalo dopolnitev pogodbe, ki bo zagotovila rešitev za romske družine.

Kot je opozorila Zidar Klemenčičeva, je ministrstvo prelomilo obljubo, saj je že pred časom podpisalo pogodbo brez kakršnegakoli aneksa, s tem pa zavedlo Evropsko komisijo, ki iz naslova Evropskega sklada za regionalni razvoj sofinancira 2,8 milijona evrov vreden projekt izgradnje cone. Delež evropskega denarja znaša dober milijon evrov.

"Evropsko komisijo smo pozvali, naj ustavi sofinanciranje projekta, dokler se ne najde rešitev za romske družine," je pojasnila Zidar Klemenčičeva. Po njenih besedah tudi proučujejo, kaj lahko storijo zoper odgovorne na ministrstvu, "ki so lagali komisiji".

Zidar Klemenčičeva je še napovedala, da nameravajo pravico poiskati tudi na evropskem sodišču. Po njenih besedah Slovenija namreč "ne izpolnjuje pozitivnih obveznosti, zlasti v smislu varstva pravic otrok, ki jim ne zagotavlja bivališča in čiste pitne vode".

Vladna komisija za zaščito romske skupnosti se je sicer na svoji prvi seji v novi sestavi, ki je bila v začetku septembra, seznanila tudi s težavami pri iskanju rešitev za romske družine, v povezavi z prostorskim urejanjem naselja Dobruška vas v občini Škocjan. Sprejela je sklep, da se za obravnavo tega primera oblikuje posebna delovna skupina.

Komisija je tudi pozvala svet romske skupnosti, naj na škocjansko občino naslovi apel in kot krovna organizacija romske skupnosti v Sloveniji izrazi zaskrbljenost zaradi neaktivnosti občine pri urejanju bivanjskih razmer svojih občanov, v tem primeru pripadnikov romske skupnosti.