Svet

8-letna nevesta umrla po prvi poročni noči

Petra Rupnik
11. 9. 2013, 10.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

8-letna jemenska nevesta je umrla zaradi notranjih poškodb, ki ji jih je na prvo poročno noč povzročil njen mož.

Reuters
8-letnico prisilili v poroko in jo tako 'ubili'.

V poroko s približno 40 let starim moškim so jo prisilili. Aktivisti za človekove pravice so na nogah in zahtevajo, da ženina in družino žrtve aretirajo. Kot poudarjajo, bi aretacije pomagale ustaviti prakso poročanja zelo mladih deklet s precej starejšimi moškimi.

Poročila se je z 40-letnikom!

Neki bloger je v svojem blogu celo zapisal, da je 40-letni ženin »žival, ki bi si zaslužila, da jo za zločin kaznujejo večkrat«. Njegov somišljenik pa je izrazil sovraštvo do družinskih članov 8-letne žrtve, za katere je zapisal, da niso ljudje in da si ne zaslužijo imeti otrok.

Sicer pa je tovrsten primer le eden izmed mnogih, poročanje otrok tako še vedno ostaja zelo resen problem. Trenutno naj bi bilo na svetu približno 57,5 milijona otroških nevest, od tega 40 odstotkov v Indiji. 46 odstotkov žensk v Indiji se namreč poroči pred dopolnjenim 18. letom starosti.

Statistični podatki kažejo, da dekleta, ki živijo v revnejših razmerah, veliko pogosteje končajo kot mladoletne neveste v nasprotju z dekleti, ki imajo srečo in živijo v boljših razmerah. Skrb vzbujajoče je tudi, da narašča število deklet, mlajših od 15 let, ki umrejo med porodom. Prav v Jemnu, od koder prihaja zgodba o umrli 8-letni nevesti, so poroke mladoletnih deklet na splošno izjemno razširjene, kar je vsekakor vpliv naraščajoče revščine v državi. Družine, ki živijo na pragu preživetja, ponudbe za mladoletne hčere (večkrat ne presegajo 100 dolarjev) dobesedno prisilijo v sprejetje ponudbe.