Svet

Meteorit, ki je lani padel na Zemljo, je prinesel življenje s seboj

M.J.
10. 9. 2013, 11.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Znanstveniki trdijo, da so odkrili nepričakovane elemente za nastanek življenja. V bistvu gre za organske molekule, ki jih do sedaj še nikoli niso našli na meteoritih.

Nasa

S pomočjo meteorita, ki je na Zemljo padel lanskega aprila v Kaliforniji, bi tako lahko izpeljali novo teorijo, kako je nastalo življenje na Zemlji. Meteoriti, ki padajo na Zemljo so večinoma fragmenti asteroida, ki se nahaja med Marsom in Jupiterjem. Meteoriti so lahko bogati z organskimi spojinami, vključno s tistimi, ki jih najdemo tudi na Zemlji. 

''Zato je njihova kompozicija vedno bila mišljena kot predhodnica evolucije, in da se je življenje na Zemlji morda razvilo iz izven zemeljskih materialov v meteoritih,'' je za space.com dejala Sandra Pizzarello, avtorica študije, katera zavzema podatke o analizi kamenja iz meteorita. Pizzarello je biokemičarka na Univerzi Tempe v Arizoni.

Organske kemikalije v meteoritih se lahko izvlečejo s pomočjo topila, do še boljših rezultatov pa so poskušali priti še z drugo metodo, ki pa je dala komaj kaj boljše rezultate. Biokemiki so ponovno poskušali, toda na tak način, da so reproducirali pogoje, podobne tistim pri hidrotermalnim izvirom na Zemlji. Ti pogoji pa odgovarjajo zgodnjim razmeram na Zemlji, ko se je življenje še razvijalo. 

Nasa
Znanstveniki trdijo, da so odkrili nepričakovane elemente za nastanek življenja.