Svet

Ameriški kongresniki niso preveč naklonjeni napadu na Sirijo

STA / J.P.
6. 9. 2013, 07.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Če bi predstavniški dom ameriškega kongresa danes glasoval o resoluciji za vojaško akcijo proti Siriji, bi ta neslavno propadla. Takšno je mnenje poznavalcev, ki imajo dobre zveze s kongresniki in predsednik ZDA Barack Obama, ki se bo danes zvečer vrnil iz Rusije, se namerava vključiti v lobiranje kongresa in javnosti.

Reuters
V 100-članskem senatu se je za vojaški ukrep doslej izjasnilo 24 članov, proti pa 18

Obama se je preteklo soboto odločil, da bo odločitev o tem, ali je potrebno režim sirskega predsednika Bašarja Asada kaznovati zaradi uporabe kemičnega orožja 21. avgusta v predmestju Damaska, prepustil kongresu. Bela hiša sicer doslej še ni povedala, ali bo Obama mnenje kongresa sploh upošteval, saj je zatrdil, da odobritve ne potrebuje in meni, da je potrebno režim kaznovati.

Senatni odbor za mednarodne odnose je v sredo tesno z deset proti sedem potrdil resolucijo za vojaško akcijo v trajanju največ 90 dni brez vojakov na terenu. Od takrat naprej se ozračje spreminja. Vodja senatnih demokratov Harry Reid sicer trdi, da bo zbral potrebnih 60 glasov za preprečitev obstrukcije, vendar pa tudi republikanec Lindsey Graham, ki vojaško akcijo podpira, pravi, da bo izid glasovanja v senatu tesen.

V 100-članskem senatu se je za vojaški ukrep doslej izjasnilo 24 članov, proti pa 18.

V predstavniškem domu pa je stanje za Obamo slabše. Doslej je 91 kongresnikov izrazilo javno nasprotovanje ukrepanju, 93 pa je javno izrazilo dvome v upravičenost ukrepanja. Od 435 glasov je imela akcija proti Asadu v četrtek le 31 jasnih izrazov podpore. Za zmago ali poraz bo potrebno zbrati 217 glasov. Na strani Obame so voditelji obeh strank, vendar to ne bo dovolj.

"Po 6668 mrtvih ameriških vojakih, več deset tisoč ranjenih, 2000 milijardah porabljenih za Irak in Afganistan, kar je 40.000 dolarjev dolga za vsako ameriško družino, je napočil čas za gradnjo domovine in vlaganje v domače gospodarstvo," je sporočil demokratski kongresnik iz New Yorka Brian Higgins.

Njegov republikanski kolega Michael Grimm, ki je v soboto izrazil jasno podporo ukrepanju proti Asadu, si je v četrtek že premislil. "Okno za akcijo se je zaprlo. Nisem prepričan, da bo to imelo kakšno korist za ZDA. Asad je videl, kaj nameravamo in je imel dovolj časa, da zavaruje tarče. Po pogovoru z mojimi volivci sem se odločil, da bom glasoval proti," je sporočil Grimm.

Republikanec iz Teksasa John Culberson meni, da bi moral senat o resoluciji glasovati 11. septembra in jo poraziti na obletnico napadov na ZDA leta 2001, da s tem, ko zavrne podporo Al Kaidi, počasti terorizem. Med uporniki proti Asadu so namreč tudi skupine, povezane z Al Kaido.

O resoluciji bo najprej glasoval senat, predstavniški dom pa bo počakal njegovo odločitev. Kongresniki in senatorji se šele v ponedeljek vrnejo v Washington po počitnicah in Reid lahko v skladu s proceduro poda predlog resolucije na glasovanje šele v četrtek ali petek prihodnji teden. Do takrat se bo nadaljevalo lobiranje predstavnikov administracije, ki se jim sedaj s polno paro pridružuje največji izraelski lobi v ZDA AIPAC.

Člani administracije so doslej neposredno iz oči v oči "obdelali" le tretjino kongresnikov in senatorjev. 

Obama je odpovedal za ponedeljek načrtovan obisk Los Angelesa, kjer je nameraval zbirati denar za demokratske kandidate. Namestnik svetovalke za nacionalno varnost Ben Rhodes pa je sporočil, da Obama razmišlja o govoru naciji neposredno v televizijskem prenosu iz Ovalne pisarne in to še ta teden. Časa je le še v soboto ali nedeljo, kajti Obama se iz ruskega Sankt Peterburga vrne šele pozno nocoj.

Člani administracije so doslej neposredno iz oči v oči "obdelali" le tretjino kongresnikov in senatorjev. Družbo jim želijo delati predstavniki Rusije, vendar pa je v četrtek tudi Reid zavrnil prošnjo ruskega veleposlaništva za srečanje z delegacijo glede Sirije. V sredo je to storil predsednik predstavniškega doma John Boehner. Rusija odločno nasprotuje napadu na Asadov režim in že dve leti v Varnostnem svetu blokira ukrepe za končanje državljanske vojne, ki bi pomenili Asadov odhod s položaja.

Rusko politiko je v četrtek v New Yorku ostro kritizirala nova veleposlanica ZDA Samantha Power, ki je povedala, da Rusija Varnostni svet drži za talca in se izogiba svoji mednarodni odgovornosti kot članica pogodbe proti kemičnemu orožju. Rusija trdi nasprotno in zunanje ministrstvo je sporočilo, da so ZN podali temeljito poročilo o preiskavi uporabe kemičnega orožja marca letos v Alepu.

Preiskavo napada v katerem je umrlo 26 ljudi in za katerega Rusija dolži opozicijo, so izvedli ruski strokovnjaki in poročilo predali ZN, kjer so to potrdili sicer brez objave poročila. Rusija trdi, da je njeno poročilo podrobno za razliko od navedb ZDA, Francije in Velike Britanije glede napadov 21. avgusta pri Damasku na podlagi posrednih dokazov.

Moskva zato Zahod poziva, naj počaka na rezultate preiskave strokovnjakov ZN. Bela hiša je odgovorila, da je poročilo videla, vendar nima razloga za spremembo mnenja, da je tudi za napade v Alepu odgovoren Asadov režim.

Na prizadevanja ZDA za kaznovanje Asadovega režima je sedaj vrgla temno senco tudi objava video posnetka pobijanja sedmih sirskih vojakov s strani upornikov. Vodja upornikov do pasu gole ujetnike najprej obtoži, da so podpirali korupcijo in napove maščevanje. Nato vsakega od vojakov posebej ustrelijo v tilnik. Video je iz Sirije pretihotapil nekdanji upornik, ki je bil zgrožen nad zločinom.