Svet

Zaradi napačnega parkiranja dobila 80.000 evrov kazni!

S.R.
26. 8. 2013, 14.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Napačno parkiranje nas lahko veliko stane. Kako drago je pravzaprav lahko pa je na lastni koži izkusila Jennifer Fitzgerald, ki je mestu Chicago zaradi napačnega parkiranja dolgovala slabih 80.000 evrov.

Chicago Tribune

A na koncu je sodišče razsodilo, da mora plačati le delček omenjene vsote. Za astronomsko kaznijo (največjo v zgodovini mesta) pa se seveda skriva zanimiva zgodba. Brandon Preveau, Jenniferin bivši fant, je avtomobil, registriran na Jenniferino ime pustil na parkirišču za zaposlene letališča O'Hare. Tam je avtomobil stal kar tri leta, policisti pa so nanj lepili kazen za kaznijo. Ko se Jennifer, ki sploh ni vedela, da je avto registriran na njeno ime za povrh vsega ni pojavila na sodišču (seveda je mesto plačilo želelo izterjati), so kazni začele rasti skoraj eksponentno.

Jennifer si je 'prislužila' 678 takšnih in drugačnih kazni.

Na sodišču so na srečo dosegli dogovor z mestom. Jennifer bo morala tako plačati 'le' 3362 evrov (4.500 dolarjev) kazni, čeprav je skupna vsota znašala slabih 80.000 evrov (106.000 dolarjev). Od teh 3362 evrov kazni bo moral Preveau plačati 1195 evrov kazni (1.600 dolarjev), preostanek pa bo z mesečnimi obroki po 58 evrov plačala Jennifer.

V tožbi je sicer zapisano, da da je Preveau avto kupil od Jennifernega strica, ki pa ga je prepisal na Jennifer. Preveau je delal na letališču O'Hare in se z avtom seveda vozil v službo. Kaj točno je šlo potem narobe, iz tožbe ni povsem razvidno, a avtomobil si je naenkrat začel nabirati kazni. Prvo kazen si je prislužil 17. novembra 2009, policija pa ga ni odvlekla vse do oktobra 2012, torej skoraj tri leta.

Jennifer Fitzgerald je aprila v svoj zagovor povedala, da ni mogla do avtomobila, ker je bil parkiran na parkirišču za zaposlene. Prav tako naj ne bi imela ključev, saj jih je dala bivšemu Brandonu po tem, ko je izgubil svoje.

No, če smo pošteni, vse kazni niso šle na račun napačnega parkiranja. Fitzgeraldova je tako dobila kazni tudi zaradi nepravilno zatemnjenih oken, odsotnosti mestne nalepke, pretečenih tablic oziroma registracije, počenih oken in žarometov. Skupaj si je 'prislužila' 678 takšnih in drugačnih kazni v skupni vrednosti 106.000 dolarjev oziroma slabih 80.000 evrov. Zanimivo pa bi bilo izvedeti, zakaj je policija tako dolgo čakala z odvozom.

A to še ni vse. Jennifer Fitzgerald ima še za nekaj tisoč evrov kazni zaradi drugega avtomobila, ki pa je pisan na njeno ime. Mestni tožilec je povedal, da se je mesto želelo pogoditi tudi glede plačila tega zneska (zopet približno 3300 evrov), a je Jennifer to zavrnila. Kaj se bo s plačilom tega zneska, še ni znano.

 

Jennifer, mama samohranilka je sicer srečna, da se je uspela dogovoriti za mesečno odplačevanje le delčka izmed 80.000 evrov. Znesek 3362 evrov bo odplačala v treh letih, po plačilu pa ji bo mesto tudi vrnilo vozniško dovoljenje in lahko bo normalno zaživela. 

Chicago Tribune