Svet

Ubilo ga je čezmerno delo

Črt Kaker
21. 8. 2013, 12.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Velika Britanija se te dni sooča s skrivnostno smrtjo 21-letnega investicijskega bankirja Moritza Erhardta. Mladi Moritz je delal kot praktikant za znano investicijsko banko Bank of Amerika Merrill Lynch v upanju, da mu bo to pomagalo pri ustvarjanju kariere v bančnem sektorju.

Thinkstock

Truplo so odkrili le nekaj dni pred koncem njegovega sedemtedenskega pripravništva. Ker ni prišel v službo in se ni oglasil na telefonske klice, so se odpravili na njegov dom, kjer so ga našli mrtvega. Po neuradnih informacijah naj bi 21-letnik umrl zaradi fizične izčrpanosti, saj je bil primoran vsak dan delati do zgodnjih jutranjih ur. Nekateri uporabniki medmrežja medtem poudarjajo, da morajo mladi praktikanti delati šest dni na teden in vse noči, kar človeka psihično in fizično povsem izčrpa. Večina londonskih bank je znanih po tem, da spodbujajo praktikante in na novo zaposlene, da delajo pozno v noč, saj naj bi na tak način pokazali pripadnost podjetju in si zagotovili napredovanje.

Umrl zaradi čezmernega dela.

Temu pritrjuje tudi mlad slovenski diplomant ekonomije, ki dela kot investicijski bankir v eni večjih investicijskih bank v Londonu. V pogovoru za Svet24 je dejal: »Investicijske banke od internov (praktikantov) pričakujejo popolno predanost delu, saj se potegujejo za stalno zaposlitev v banki. Večinoma so praktikanti izjemno motivirani, saj je konkurenca za stalna delovna mesta ogromna, plačilo pa zavidljivo. Delovni dan se začne okoli osme ure zjutraj in traja pozno v noč. Sam na primer redko pridem domov pred drugo uro zjutraj, pa sem redno zaposlen. Interni kosilo in večerjo preživijo na delovnem mestu, saj se pričakuje, da ne jemljejo odmorov. Vikendi so videti podobno kot običajni delovni dnevi, tako da v povprečnem tednu med poletno prakso delajo okoli 100 ur tedensko, občasno pa tudi 120 ur na teden. Stres na delovnem mestu je izjemen, saj pričakujejo visoko kakovost opravljenega dela v zelo kratkem času. Praktikanti so deležni zelo malo podpore od nadrejenih. Kombinacija fizične in mentalne utrujenosti, ki je posledica pomanjkanja spanja, pa zlomi marsikaterega dvajsetlenika.«

Erhard je med pripravništvom bival v študentskem domu Claredale House v zahodnem Londonu. Kot so v izjavi za javnost zapisali pri londonski policiji, naj bi mladi bankir umrl naravne smrti, natančen vzrok smrti pa bo pokazala obdukcija. Žalostno je, kako velike korporacije izkoriščajo mlade in nadebudne študente. Čeprav je praksa plačana, gre za neke vrste suženjstvo in borbo za preživetje v upanju na delovno mesto.