Svet

Ali res povzročajo raka?!

S.A.
11. 8. 2013, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Že več let skoraj obvezna obutev v poletnem času je priljubljena po vsem svetu. V zadnjih letih so postali pravi modni hit, tako med odraslimi kot tudi med otroki, ki jih najbolj obožujejo.

Iz Nemčije pa je na dan prišla slaba novica. Nekateri njihovi ponaredki naj bi bili polni strupenih kemikalij.

Nemška javna televizija WDR je namreč opravila testiranje crocsov različnih izdelovalcev. Prišli so do šokantnega odkritja, da so nekateri polni zelo toksičnih in rakotvornih kemikalij, ki v telo vstopijo prek kože. V tem testiranju pa ni govora o originalu, ampak o vseh ponaredkih.

Ta podatek je predstavila oz. prikazala nemška javna televizija WDR (Westdeutscher Rundfunk), ki je sama spodbujala analizo teh letnih sandal. 'Koktajl' nevarnih snovi so našli v vseh plastičnih crocsih, ne glede na ceno in razred. Prav posebno skrb vzbuja prisotnost policikličnih aromatskih ogljikovodikov, ki so rakotvorni. Od desetih testiranih ponaredkov jih je bilo šest takšnih, ki so vsebovali te snovi oz. spojine v veliko višjih ravneh, kot je priporočljivo.

Strupene snovi pa naj bi bile le v ponaredkih.

Z omenjenim problemom in vprašanji smo se obrnili tudi na Zvezo potrošnikov Slovenije (ZPS) in na Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije. Iz ZPS-ja so nam sporočili, da omenjene raziskave oz. testiranja ne poznajo, prav tako pa tudi do sedaj na ZPS-ju crocsov niso testirali. Na Zdravstvenem inšpektoratu RS pa pravijo, da sami nimajo pristojnosti, da bi izvajali nadzor nad crocsi.

In na koncu še razlika med izvirnimi sandali in ponaredki. Zanimivo je, da je raziskava pokazala, da so nevarni le 'neoriginalni' crocsi, pravi pa ne, zato se pojavlja tudi vprašanje, ali ne gre pri vsem skupaj zgolj za dobro plačano marketinško potezo 'plastičnega' giganta, ki se morda počuti ogroženega zaradi poplave izdelovalcev, ki izdelujejo vedno bolj razširjene cenejše različice plastične obutve. Vseeno pa je pred dnevi hrvaški portal dnevno.hr poročal, da čeprav izvirni sandali ne vsebujejo škodljivih snovi, naj bi bili v njih prisotni dve topili, ki lahko izzoveta draženje kože in alergije.