Svet

Vlamlja v zidanice, vse poje in se podela na tla

M.R.
6. 8. 2013, 17.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Terje Larsen,eden najbolj razvpitih norveških kriminalcev, znan tudi kot Popotnik, se je po petih letih mirovanja v slogu vrnil na 'sceno'. Te dni je uradni statistiki dodal sedem vlomov, skupno jih ima na vesti 671, neuradno pa vsaj še enkrat toliko.

Arhiv Svet24
Na vesti ima štirinajst pravnomočnih obsodb zaradi 671 vlomov.

Terje Larsen je po poročanju thelocal.no priznal sedem vlomov na območju turistične vasice Geilo, za kar je bil obsojen na en mesec zapora. 55-letnik slovi po vlomih v zidanice in počitniške hišice. Žrtvam izprazni hladilnik in se pred odhodom nemarno podela kar na tla.

Možakar ima na vesti štirinajst pravnomočnih obsodb zaradi 671 vlomov, v svoji bogati kriminalni karieri pa naj bi jih zagrešil še namjanj enkrat toliko. 55-letnik, rojen v mestu Bergen, že od osemdesetih let prejšnjega stoletja blodi po državi, za kar si je prislužil vzdevek Popotnik.

Legenda pravi, da se je preživetja v 'divjini' naučil že kot otrok, ko so z družino počitnice preživljali ob tabornem ognju, 'na cesti' pa naj bi pristal, ko po zaključeni srednji šoli ni uspel s kariero poklicnega nogometaša.

Popotnikov modus operandi je organom pregona dobro znan; med odsotnostjo lastnikov vlomi v zidanico ali počitniško hišico, se nastani za dan ali dva, izprazni hladilnik, pokrade obleko, šotore, spalne vreče in vse, kar mu lahko koristi med pohodi, v zahvalo pa na tleh pusti pečat. Oškodovanci največkrat poročajo, da storilec opravi veliko potrebo kje v kuhinji ali dnevni sobi.

Larsen kot odvisnik od alkohola išče predvsem žlahtno kapljico. Avgusta 1990 sta se ga z bratrancem Svendom Dahlejem med 'okupacijo' neke zidanice tako natreskala, da sta povzročila požar, ki je bil usoden za Dahleja.

Po tem, ko je Larsen leta 2008 pristal na psihiatriji zaradi depresije, je zadnjih nekaj let miroval, zdaj pa je stari lisjak očitno spet na delu.

Popotnik je bil tudi med zadnjim podvigom v mondenem smučarskem letovišču Geilo pošteno nadelan. Oškodovanka Sigrid Kirkvoll ga je našla pod odejo. Ko se je 55-letnik zbudil, se je Kirkvollovi vljudno predstavil, z imenom in priimkom ter vzdevkom, nato pa izginil kot kafra skozi vhodna vrata v gozd. A so ga policisti kmalu prijeli v okolici vasice, zaškrtale so lisice, Popotnik pa je priznal še šest vlomov in si, kot rečeno, prislužil enomesečno zaporno kazen.

Arhiv Svet24