Svet

Na potniškemu vlaku eksplodirala bomba

STA/M.J.
5. 8. 2013, 14.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na potniškem vlaku, ki je iz Lahoreja na vzhodu Pakistana potoval v Karači, je danes v bližini kraja Toba Tek Sing eksplodirala bomba. Ranjenih je bilo 14 ljudi, od katerih so trije v kritičnem stanju.

Reuters (simbolna fotografija)

Minister za železnice Sad Rafik je dogodek označil za "teroristično dejanje", poroča francoska tiskovna agencija AFP. "To je bilo teroristično dejanje. Eksploziv so podtaknili na stranišču," je novinarjem v Lahoreju dejal Rafik.

V Pakistanu sicer danes velja visoka stopnja pripravljenosti, ki so jo oblasti razglasile, potem ko so jih obveščevalne službe posvarile, da bi pakistanski talibani v večjih mestih lahko pripravljali "največji napad vseh časov", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

30. julija je namreč na severozahodu Pakistana iz zapora pobegnilo 248 zapornikov, potem ko so talibani z avtomatskim orožjem in bombami podrli zidove zapora. V nasilju je bilo ubitih najmanj 13 ljudi, med njimi šest policistov. Med pobeglimi naj bi bilo okoli 30 "utrjenih borcev".

Pakistanski komandosi iz vrst protiteroristične policije preiskujejo hribovje Margala nad prestolnico Islamabad, saj se oblasti bojijo, da bi z gozdom poraslo hribovje upornikom lahko nudilo zavetje, iz katerega bi lahko izvedli napade na mesto. "Gre za zelo specifično grožnjo," je dejal načelnik policije v Islamabadu Sikandar Hajat.

Tarče napadov bi sicer lahko bili zapori, letališča, veleposlaništva zahodnih držav, vojaške ustanove in politiki, so za dpa povedale pakistanske oblasti.