Svet

Kar sedem let so kradli številke kreditnih kartic

STA / S.R.
26. 7. 2013, 10.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški zvezni tožilec Paul Fishman je v četrtek v Newarku objavil obtožnice proti trem ruskim in enemu ukrajinskemu hekerju, ki so kar sedem let kradli številke kreditnih in plačilnih kartic v ZDA.

Reuters
Hekerji so kradli in prodajali številke kreditnih kartic.

Dva od obtoženih sta za zapahi, trije na prostosti. Rusi in Ukrajinec so pokradli in prodali 160 milijonov številk kreditnih in plačilnih kartic. Največ, 130 milijonov, so sneli iz sistema podjetja za obdelavo plačil s karticami za majhna in srednje velika podjetja Heartland Payment Systems iz Princetona, s čimer so povzročili za 200 milijonov dolarjev izgub.

Podjetju Global Payment Systems iz Atlante so ukradli milijon številk in povzročili za 93 milijonov dolarjev škode. Kradli so tudi pri evropskem podjetju Commidea, ki obdeluje plačila za trgovine ter v omrežju kartice Visa. Pri Commidei so ukradli 30 milijonov številk, pri Visi pa 800.000. Tožilci višine škode v teh dveh primerih niso navedli.

V ZDA so med obiskom ujeli 29-letnega Dimitrija Smiljaneca iz Moskve, na Nizozemskem pa so prijeli 32-letnega Vladimirja Drinkmana prav tako iz Moskve. Na prostosti so še 26-letni Aleksander Kalinin iz Sankt Petersburga, 32-letni Roman Kotov iz Moskve in 26-letni Mihail Ritikov iz ukrajinske Odese.

Računalniški vlomilci in tatovi so ukradene številke prodajali strankam, ki so potem z njimi opravljale nakupe ali dvigale denar na bankomatih. Številka ameriške kreditne kartice se je prodala za deset dolarjev, številka kanadske za 15 in številka evropske za 50 dolarjev.

Kalinina so minuli teden v New Yorku, skupaj z rojakom, 31-letnim Nikolajem Nasenkom, obtožili še vdiranja v sisteme Citibank, in banke PNC. Drugi kriminalci so potem s temi informacijami z računov strank teh bank v letih 2006 in 2007 dvignili 4,2 milijona dolarjev.