Svet

V parlamentu so se posmehovali bolnemu poslancu

K.Š.
26. 7. 2013, 07.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V italijanskem parlamentu je prišlo do pravega škandala, zaradi katerega je ogorčenih ogromno ljudi. Italijanski politik Matteo Dall'Osso (35), ki se že od devetnajstega leta vsak dan bojuje proti multipli sklerozi, je pred dnevi doživel hladno prho.

YouTube
Poslanci so se posmehovali bolnemu kolegu.

Dall'Osso, član stranke MoVimento 5 stelle (M5S), ki jo je leta 2009 ustanovil italijanski igralec Beppe Grillo (65), je spregovoril v parlamentu pred kolegi. Ker se je ta dan seja zavlekla pozno v noč, so bili že vsi utrujeni … Sploh pa Matteo, ki je le stežka izgovarjal besede in kar nekajkrat prekinil govor. Razumljivo, saj Dall'Osso se že od prvega letnika fakultete bojuje s hudo boleznijo – multiplo sklerozo. Ura je bila ena zjutraj, ko je Dall'Osso prevzel besedo.

YouTube
Le stežka je izgovarjal besede.

»Kot so med potapljanjem Titanika rekli glasbeniki – bilo mi je v čast igrati z vami … ali pa tudi ne!«

Utrujen od celega dneva, vendar odločen, da bo kolegom predal svoje misli. Nekateri so ga pozorno poslušali, drugi so skoraj dremali, tretji pa so se mu posmehovali. Razlog? Dall'Osso je govoril s težavo in se zaradi dvojnega vida večkrat izgubil v črkah, ki jih je imel pred seboj. Iz dvorane je bilo slišati posmehljive komentarje: »Dajte mu drug list, s tega ne zna brati!« V avli je bilo slišati hihitanje in šepetanje. Dall'Osso je govor pripeljal do konca in se od kolegov poslovil z besedami: »Kot so med potapljanjem Titanika rekli glasbeniki – bilo mi je v čast igrati z vami … ali pa tudi ne!«

Po seji so glasne politike, ki so se posmehovali kolegu, opomnili, da ima Dall'Osso multiplo sklerozo. Večina jih je rekla, da tega pač niso vedeli in da jim je žal. Dejstvo pa je, da je malo verjetno, da politiki, ki sedijo v italijanskem parlamentu, ne poznajo Dall'Ossove zgodbe. Ta se namreč že leta in leta javno poteguje za bolnike in njihove pravice. Tudi njegovo fizično stanje se je v zadnjih letih zaradi novih načinov zdravljenja precej popravilo in njegova zgodba je obkrožila ves svet.