Svet

Najstnik ugrabil in razkosal osnovnošolko (10)

M.S.
25. 7. 2013, 21.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Poblazneli najstnik Austin Reed Sigg je priznal, da je umoril prikupno osnovnošolko Jessico Ridgeway, toda srhljivo je, da nesrečnica morda sploh ni njegova edina žrtev.

Najdeni ostanki.

V predmestju Denverja je 17-letnik načrtoval umore številnih nemočnih žrtev, pravijo preiskovalci. Opisujejo ga kot izjemno motenega posameznika, ki ustreza klasičnemu profilu ugrabitelja in morilca otrok – čeprav je deset let mlajši, kot so ti v povprečju. »Sigg je serijski morilec v razcvetu,« trdi borec proti kriminalu Marc Klass. »Je zalezovalec brez primere.Če ga ne bi prijeli, bi po ulicah predmestij Denverja tekla kri.«

Izginotje

Jessica je izginila 5. oktobra zjutraj, ko je hodila po ulicah soseske Westminster. Samo tri ulice naprej so jo čakale prijateljice, s katerimi naj bi se bile odpravile proti šoli. A desetletnico so čakale zaman. Najhujša nočna mora njenih staršev se je uresničila čez pet dni, ko so v parku, 10 km stran od doma, našli njeno razkosano truplo. 

Prijetje

V prebivalce okoliških naselij se je do kosti zalezel strah, ko so v javnost pricurljale grozljive podrobnosti umora. Več kot tisoč mož postave, tudi agentje FBI-ja, so delali 24 ur na dan, preiskovali sledi in na stotine ljudi, ki so živeli v okolici, prosili, ali bi prostovoljno dali vzorec DNK-ja. 23. 10. so po eksplozivnem klicu aretirali Sigga na njegovem domu, ki leži samo kilometer stran od pokojničinega. Njegova mama Mindy je policiste poklicala, takoj ko ji je sin priznal, kaj je napravil Jessici najprej v avtu in potem v svoji hiši. 42-letna ločenka v solzah pravi: »Poklicala sem in predal se je. Samo to bom povedala.« Po mnenju strokovnjakov se je zlomil in materi priznal, ker je vedel, da se okoli njega sklepa obroč. Policisti, ki so iskali sledi od vrat do vrat, so k Siggovim prišli že nekaj dni po odkritju dekličinega trupla.

Še sanjalo pa se jim ni, da je del njenih posmrtnih ostankov skritih v hiši. Morilec je bil eden od tistih, ki so dali vzorec DNK-ja, in preiskovalci so sčasoma odkrili, da se ta ujema z vzorci, ki so jih našli na truplu. Po materinem klicu so privršali v dvonadstropno hišo groze in morilec, ki ima zelo visok glas, je hitro priznal. Povedal je, da se je pripeljal mimo Jessice, obrnil avto in jo zgrabil. V avtu ji je zvezal roke in noge in jo zadavil. Ker ob ugrabitvi in umoru ni izkusil radosti, kakršno je pričakoval, je šel še dlje in truplo razkosal. Razkril je še, da bodo njene ostanke našli v mlaki za hišo. Dan po aretaciji so jih res.

Kazen

Siggu bodo sodili kot odrasli osebi, vendar smrtne kazni ne bo dobil. Za Jessicino babico Donno nobena kazen ni dovolj huda: »Vse, kar še zmorem čutiti, je želja, da bi ga zažgala. Pošljite ga v pekel, da bo gorel kot sam hudič!« Njegova vladavina terorja se je začela že pet mesecev prej, ko mu je komaj ušla mlada tekačica, ki jo je čakal v zasedi. Njegov DNK se je ujemal z DNK-jem, ki so ga našli na tekačici. Sigg je krivdo zanikal.

Grozljivo

Na dan so prišle še druge šokantne podrobnosti o Siggu. Pri petnajstih letih je bil tako hudo zasvojen s pornografijo, da je potreboval svetovanje. Bil je morbidno obseden s smrtjo. V predzadnjem letniku je pustil srednjo šolo in šel na tehnološki inštitut študirat forenzično znanost. Lansko jesen se je vpisal še v šolo za pogrebnike. Sošolci se spominjajo, da jim je rekel, da ga zelo zanimajo trupla. »Na njem je bilo nekaj srhljivega,« dodajajo. Imel je tudi kolekcijo nožev. Rad se je oblačil v črno in je vedno nosil verižico z lesenim križem. Preiskovalci so na njem našli vrezane tri črte; sprašujejo se, ali te pomenijo tri žrtve.

Jessicina mati Sarah Ridgeway z družino.
Siggu (17) ugrabitev in umor nista bila dovolj. Hotel je več.
Jessica (10) verjetno ne bi bila Siggova edina žrtev, če ga ne bi prijeli.