Svet

Spolno napadajo študentke, policija ne ukrepa

U.K.
22. 7. 2013, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Policisti iz Zagreba poročajo, da so prijeli več prijav napadov na zagrebške študentke pri študentskem domu Ante Starčevića. Policija pa ne ukrepa.

Thinkstock
V okolici študentskega doma se vrstijo napadi na študentke.

V zadnjem mesecu so bila napadena vsaj tri dekleta. Na srečo pri nobeni ni prišlo do najhujše zlorabe, vendar se mediji bojijo, da je to samo še vprašanje časa. »Punce, pazite se, pred pol ure je za menoj prišel neki manijak in mi poskušal privzdigniti krilo ter majico, z drugo roko pa je izza hlač potegnil penis. Začela sem kričati, nato pa zbežala. Na srečo me ni lovil,« je napisala na Facebooku študentka, ki živi v omenjenemu študentskem domu.

Hrvaški časopisi in revije so se malce besno razpisali o dogajanju v tem domu. Tako naj bi med poletjem okolica študentskega doma postala zbirališče perverznežev, kriminalcev in spolnih plenilcev. Študentkam in študentom jemljejo denar, mobitele in ostale vredne predmete. Policija pa kljub mnogim napadom ne stori ničesar.

Mediji pišejo, da je samo še vprašanje časa, ko se bo nekomu zgodilo kaj hudega ali se morda že je, pa si žrtev ni upala prijaviti zločina. Po drugi strani pa se mediji sprašujejo, ali je vse skupaj tudi posledica ignorance policije. »Napad sem prijavila upravnici študentskega doma in ona ga je naprej prijavila policiji. A je sama dejala, da policija najverjetneje ne bo ukrepala.« Tako so hrvaški mediji precej ostro nastopili proti policistom, ki ne ukrepajo ali ne ukrepajo dovolj učinkovito. Vendar je po drugi strani res, da morajo policisti delovati v skladu z zakoni in imajo pogosto zvezane roke. Ne smemo pozabiti, takšnih primerov je mnogo tudi v Sloveniji.

Spomnimo se primera iz Kopra, leta 2005, ko je 25-letni G. P. najprej poskušal posiliti šestnajstletnico, ki pa mu je ušla. Napad je prijavila policiji, ki je Gorana sicer aretirala, a ga kmalu izpustila. Pozneje je napadel petnajstletnico in jo tudi posilil. Odgovorni pa so si nato podajali krivdo in odgovornost, saj čeprav je večkrat storil kazniva dejanja, tudi fizične napade, G. P. ni bil smatran za nevarnega.