Svet

V bolnišnicah zaradi velikih napak posebni ukrepi

STA / J.P.
16. 7. 2013, 16.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Velika Britanija bo po preiskavi bolnišnic z najvišjo stopnjo umrljivosti v 11 uvedla posebne ukrepe in nadzor, je danes sporočila vlada.

Facebook
Jeremy Hunt

Kot je v parlamentu pojasnil minister za zdravje Jeremy Hunt, so težave in pomanjkljivosti v delovanju teh bolnišnic tako globoko ukoreninjene, da je treba resno ukrepati.

Srčni monitorji so bili izključeni, ker jih medicinske sestre niso znale uporabljati.

Preiskavo 14 bolnišnic, ki delujejo v okviru britanske zdravstvene službe (NHS), so sprožili v začetku leta, potem ko so že preiskali škandal v zvezi z bolnišnico v Staffordu, poroča britanski BBC.

Tam je med letoma 2005 in 2008 umrlo 400 ljudi več, kot bi bilo pričakovati, preiskava pa je za to okrivila pomanjkljivosti pri delovanju bolnišnice v praktično vseh fazah urgentne oskrbe bolnikov.

Težave in pomanjkljivosti so v delovanju bolnišnic tako globoko ukoreninjene, da je treba resno ukrepati. 

Med drugim so začetne preglede bolnikov na oddelku za urgentno pomoč opravljali kar neusposobljeni receptorji, srčni monitorji pa so bili izključeni, ker jih medicinske sestre niso znale uporabljati.

Pristojne oblasti so se nato odločile, da pobližje preučijo dogajanje v še 14 bolnišnicah, kjer so v zadnjih dveh letih zabeležili najvišjo stopnjo smrtnosti. Niti ena od njih ni dobila pozitivne ocene, a za tri verjamejo, da bo vodstvo samo sposobno rešiti težave. V preostalih 11 bodo medtem uvedli posebne ukrepe.

V tem okviru bodo v bolnišnice napotili skupine zunanjih strokovnjakov, ki bodo sodelovali z vodstvom ustanov. Redno bodo tudi poročali o napredku.

Minister za zdravje je pojasnil, da bolnišnice pestijo kadrovske težave, slaba oskrba in šibko vodstvo. Preiskava je med drugim ugotovila, da so bolnike dlje časa puščali nenadzorovane na vozičkih, jih premeščali med oddelki brez obrazložitve in jim jemali kri pred očmi drugih pacientov. Operacijske sobe so bile poleg tega zelo slabo vzdrževane, kar bi lahko ogrožalo bolnike.