Svet

Snowden Rusijo tudi uradno zaprosil za azil

STA / S.R.
16. 7. 2013, 14.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nekdanji sodelavec ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA) Edward Snowden je po navedbah moskovskega odvetnika Anatolija Kučerene danes tudi uradno vložil prošnjo za začasni azil v Rusiji.

Reuters
Snowden je Rusijo tudi uradno zaprosil za azil.

Prošnjo je izpolnil in jo predal predstavnikom zvezne službe za migracije, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Pravkar sem zapustil Snowdna v tranzitnem območju," je po srečanju z žvižgačem na moskovskem letališču Šeremetjevo dejal odvetnik. Po lastnih navedbah mu je pomagal s prošnjo.

"Ker se ni mogel srečati s predstavniki službe za migracije, sem slednje prosil, da se z njim srečajo v tranzitnem območju. Prošnja je bila izpolnjena in registrirana," je dejal po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass. Po navedbah odvetnika je Snowden zaprosil za začasni azil.

Neimenovani vir iz službe za migracije je za Itar-Tass pojasnil, da bo služba o Snowdnovem primeru odločila najkasneje v roku treh mesecev. V vmesnem času pa bo imel Snowden pravico bivati v Rusiji.

Kučerena je bil del skupine aktivistov za človekove pravice, ki so se prejšnji teden s Snowdnom srečali na letališču. Po njegovih navedbah ga je žvižgač nato zaprosil za svetovanje. "Aktivno se posvetuje z mano," je pojasnil. "Po srečanju sva bila v rednem stiku."

30-letni Snowden je že v petek pred skupino aktivistov za človekove pravice podpisal domnevno prošnjo za politični azil v Rusiji. V Kremlju so že pred tem poudarili, da Američan lahko ostane v Rusiji, če bo prenehal z izdajanjem podatkov, ki škodijo ZDA.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v ponedeljek dejal, da bo Snowden, ki se že tri tedne nahaja na letališču Šeremetjevo, iz Rusije odšel takoj, ko bo lahko. Snowden sam je že dejal, da si želi v eno od latinskoameriških držav, ki so mu ponudile politični azil.