Svet

Zbudil se je z drugim imenom in drugim jezikom

S.R.
16. 7. 2013, 14.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Z vozniškega dovoljenja Michaela Boatwrighta je razvidno, da se je rodil na Floridi v ZDA. A ko se je nekega dne zbudil v bolnišnici, je govoril le in samo švedsko.

Mydesert.com
61-letni Michael govori le še švedsko.

Michaela so 28. februarja letos nezavestnega našli v sobi v motelu Motel 6 v Kaliforniji. Ko se je čez nekaj časa prebudil v bolniški postelji v bolnišnici v Palm Springsu, se ni spomnil prav ničesar in je govoril le in samo švedsko, odzval pa se je na ime ''Johan Ek''.

Zdravniki so ugotovili, da Michael trpi za posebno vrsto amnezije imenovano tranzitorna globalna amnezija. Gre za kratkotrajno popolno izgubo spomina, poleg tega pa pacient ne more tvoriti novih spominov.

Zdravniki menijo tudi, da je Michael, ki si sedaj pravi Johan Ek v nekakšnem disociativnem stanju, zaradi katerega je pozabil preteklost in prevzel novo identiteto. 61-letni Boatwright je sicer rojen na Floridi, a je večino življenja preživel na Švedskem, kjer je med drugim tudi študiral. Zato je njegov preskok v švedsko identiteto tudi razumljiv. Zaenkrat je še prezgodaj, da bi zdravniki lahko napovedali, ali so Michaelovi simptomi trajni, a sodeč po nekaj podobnih primerih, jo je pravzaprav še dobro donesel.

Pred nekaj meseci je tako v medijih odjeknila zgodba o moškem s sindromom ''hodečega trupla'', ki je vseskozi menil, da je mrtev. Poleg tega pa je Michael, oziroma bolje rečeno Johan začel govoriti jezik, ki ga je je tudi poprej obvladal. Nasprotno se je decembra 2012 Anglež Alun Morgan zbudil po kapi in presenečen ugotovil, da zna govoriti le še valižanščino, čeprav se je nikdar v življenju ni učil. 

Mydesert.com
Dokumenti razkrivajo, da je Michael rojen Američan.
Mydesert.com
Svojega starega življenja se ne spomni.