Svet

Dva poškodovana tekača, en mrtev vol

STA / S.R.
9. 7. 2013, 17.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Adrenalinski navdušenci so se na festivalu San Fermin v španski Pamploni danes znova podali na tek pred šestimi pol tone težkimi biki in šestimi voli.

Mladi metliški rokometaši in rokometašice osvojili Zenico
Mladi metliški rokometaši in rokometašice osvojili Zenico

Končna bilanca tretjega teka letošnjega festivala sta dva ranjena človeka in ena poginula žival, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Poškodovana sta bila dva Španca, stara 30 in 47 let, utrpela pa sta rane zaradi padca. Oba so odpeljali v bolnišnico.

Tek ni trajal zelo dolgo, saj so biki 848,6 metra dolgo progo do končne arene, kjer postanejo glavne zvezde bikoborbe, pretekli v dveh minutah in 29 sekundah. Eden od volov se je sicer ob prihodu v areno zaletel v bika ter padel na tla, preostale živali pa so ga poteptale.

Pred biki je tudi tokrat teklo več sto ljudi, večina oblečenih v tradicionalno belo barvo in z rdečo rutko okoli vratu. Tisti, ki jih tek zanima, a ne dovolj, da bi se ga udeležili, se zvrstijo za lesenimi ogradami ali opazujejo z balkonov.

Lani je v osmih tekih pred biki sodelovalo 20.700 tekačev, povprečno 2587 dnevno, in skoraj 40 ljudi je bilo hospitaliziranih. Med njimi so bili štirje posamezniki, ki so jih biki nabodli.

Večino poškodb sicer ne povzročijo bikovi rogovi, temveč padci tekačev, zgodi pa se tudi, da jih biki poteptajo ali prevrnejo. Zadnjo smrtno žrtev je tek terjal pred štirimi leti, ko je bik 27-letnemu Špancu prebodel vrat, srce in pljuča.