Svet

Prava kriza se šele začenja! Poglejte zakaj in kdo je kriv ...

Simon Rosc
29. 6. 2013, 09.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kitajsko gospodarstvo je na precej tankem ledu in lahko kmalu doživi krizo, ki bo imela tudi močan globen pomen in je lahko še globlja kot ta, ki nas pesti zadnja leta. Kitajsko gospodarstvo že beleži likvidnostni krč, težave pa se pojavljajo tudi s praznimi bankomati.

Thinkstock

Zaradi zmanjšanja prodaje nepremičnin so cene teh na Kitajskem močno padle. Prav tako je upadla prodaja zemljišč, ki predstavlja glavni vir prihodkov lokalnih oblasti, zaradi česar kitajski režim izvaja številne skrajne ukrepe, da bi povečali prihodke.

Konec oktobra je 'nepremičninski sektor' v Šanghaju nenadoma znižal cene nepremičnin za kar do 40 odstotkov. Kmalu za tem so cene padle tudi v Pekingu in vseh drugih kitajskih provincah.

Nižanje cen nepremičnin v Šanghaju pa naj bi bile le začetek, najslabši čas šele prihaja, in sicer v prvi četrtini naslednjega leta, napovedujejo v centralnem kitajskem uradu za nepremičnine. Znižala se je tudi prodaja državnih zemljišč po vsej državi in kot posledica je tako upadel tudi večji del prihodka lokalnih oblasti. 1. novembra je eno od kitajskih mest začelo nove omejitve višine cen nepremičnin, kar večina gospodarstva iz nepremičninskega sektorja vidi kot novo napoved padca cen. Kot napovedujejo, bodo lokalne oblasti zaradi izpada dohodkov dvignile davke, kar pa bo še dodatno otežilo stanje v državi in poslabšalo gospodarstvo.

Ekonomist Xie Guozhong je izjavil, da če bo Kitajska nadaljevala strogo monetarno politiko, v katero sodi tudi dvig davkov, bo šlo v stečaj veliko podjetij, ki se ukvarjajo z nepremičninami, poleg tega se bodo cene nepremičnin znižale tudi za 50 odstotkov.

Kitajski ekonomist Cheng Xiaonong, ki živi v ZDA, je dejal, da 30 odstotni padec cen nepremičnin za Kitajsko pomeni, da bo v kratkem času podlegla finančni krizi. Dejal je, da ko bo balon nepremičninskega sektorja postajal večji in bo šlo zaradi padca cen in dviga davkov v stečaj veliko podjetij, ki se ukvarjajo s tem, bodo sledile tudi banke. Pokopala jih bo visoka stopnja neplačil in slabe terjatve. Napovedal je, da bo kitajska v roku enega leta doživela hujšo krizo, kot je evropska, oziroma se je kriza na Kitajskem že začela.

Še en kitajski ekonomist, ki živi v ZDA, je dejal, da se bo hiter padec cen nepremičnin pokazal tako pri slabših prihodkih lokalnih oblasti kot tudi z velikim padcem pobranih davkov.

Ekonomisti trdijo, da je kitajski balon nepremičninskih težav začel rasti že leta 2008, a je takratni kitajski režim 630 bilijonov dolarjev namenil reševanju kitajskega gospodarstva, od tega pa je šla kar polovica nepremičninskemu sektorju in sorodnim vejam gospodarstva, s čimer so rast balona le odložili za nekaj časa. Vse večje težave, povezane s kitajskim nepremičninskim trgom, pa je za kitajsko sedaj veliko teže obvladati, njegov vpliv na preostalo gospodarstvo pa je zaradi razsežnosti problema veliko večji.

Ko bo kitajski mehurček počil, bo to pomenilo novo svetovno gospodarsko krizo, ki bo po mnenju ekonomistov veliko hujša kot tista, ki nas je prizadela v zadnjih letih. Skrb vzbujajoče je, da se že dogajajo težave s plačili, bankomati pa so pogosto prazni. Je še čas, da Kitajska reši sebe in svet?