Svet

Assange se s Snowdnom maščuje ZDA

STA / S.R.
24. 6. 2013, 17.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Američan Edward Snowden, ki je svetu razkril sporne metode ameriških obveščevalcev, je zdrav in na varnem, je prek videokonference sporočil ustanovitelj spletne strani WikiLeaks Julian Assange.

Reuters
"Nobene skrivnosti več. Nobenih izgovorov več. Enkrat za vselej odprimo TPP," je v izjavi zapisal ustanovitelj Wikileaksa Julijan Assange.

Kje se nahajata Snowden in sodelavka WikiLeaksa Sarah Harrison, ki potuje z njim, pa Assange ni želel razkriti. "V luči trenutnih okoliščin vam ne morem zagotoviti informacij o tem, kje se nahajata. Rečem lahko le, da je zadeva pod nadzorom," je dejal Assange. "Vemo, kje je Snowden, je na varnem in optimističen," je dodal.

Sicer pa je Assange dejal, da je Snowden v nedeljo zapustil Hongkong z namenom doseči Ekvador s pomočjo varnega prehoda "čez Rusijo in druge države", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusija trenutno preučuje zahtevo ZDA za izročitev Snowdna. A je zaupni vir hkrati poudaril, da Moskva nima pravice "zadržati ali deportirati" Snowdna, saj ta uradno ni prestopil ruske meje. Snowden se je vsaj nekaj časa zadrževal na moskovskem letališču Šeremetjevo, a zgolj kot tranzitni potnik.

Ekvador pa medtem po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass preučuje Snowdnovo prošnjo za dodelitev političnega azila. Ekvadorski zunanji minister Ricardo Patino je pojasnil, da tega, kako bo prošnja rešena, ni mogoče napovedati, zagotovil pa je, da bo zadeva urejena v skladu z ustavo države.

Medtem pa Ekvador ostaja v stiku z Rusijo glede Snowdnove prisotnosti v Moskvi. Patino je namreč dejal, da se ameriški "žvižgač" trenutno nahaja v ruski prestolnici. Da Snowden ostaja v tranzitnem območju letališča Šeremetjevo, je za Itar-Tass potrdil tudi nek varnostnik letališča.

Snowden naj bi danes z letalsko družbo Aeroflot odletel na Kubo, od tam pa v katero od latinskoameriških držav, ki bi mu zagotovila azil. Na letalu, s katerim je v Havano odletela tudi kopica novinarjev, pa je Snowdenov sedež ostal prazen. Let je imel sicer 40 minut zamude.

Diplomatski viri v Moskvi so zatrdili, da Snowden ni prejel ruske vize in da naj bi na letališču čakal na naslednji let.

Nekateri so sicer ugibali, da je Snowden s svojimi načrti le zavajal javnost in naj bi že zapustil moskovsko letališče. Od nedelje ga namreč tam naj ne bi videli.

Snowden je v Rusijo priletel v nedeljo iz Hongkonga, kamor se je zatekel še pred objavo informacij o nadzoru nad telefonskimi in spletnimi komunikacijami v ZDA in tujini s strani ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA). Pri izogibanju roki ZDA mu pomagajo predstavniki spletne strani WikiLeaks.

Ustanovitelj WikiLeaksa Assange se tudi sam izogiba lovkam ZDA in je že več kot leto dni ujet na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu. Ekvador mu je namreč podelil azil, a bi ga Velika Britanija aretirala, kakor hitro bi zapustil ozemlje veleposlaništva. Assange se ZDA maščuje tudi s pomočjo Snowdnu.