Slovenija

Prisotnost agresorskih JLA simbolov v nasprotju z ustavo

STA / S.R.
24. 6. 2013, 16.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V SDS pred današnjo državno proslavo na predvečer dneva državnosti poudarjajo, da je prisotnost simbolov agresorske Jugoslovanske armade in komunističnega režima v izrecnem nasprotju z vrednostnim središčem slovenskega naroda in ustavo.

SDS
Janez Janša (SDS)

Kot navajajo v SDS, je bila 25. junija 1991 v skupščini RS udejanjenja plebiscitna volja ljudstva ter sprejeta temeljna ustavna listino o neodvisnosti Slovenije. V dvorani ni bilo nobenega totalitarnega simbola več, uveljavljeni pa so bili državni simboli samostojne Slovenije: Državni grb na nacionalni zastavi in celotna državna himna Prešernova Zdravljica. Tudi naslednji dan so na Trgu republike slovesno dvignili novo državno zastavo in tudi na tej proslavi ni bilo nobene rdeče zvezde več.

Tako v SDS opozarjajo, da se bo prvič v zgodovini samostojne slovenske države zgodilo, da bodo "simboli agresorske komunistične jugoslovanske armade in totalitarnega komunističnega režima prisotni na slavnostni seji DZ ob dnevu državnosti".

To je po njihovem mnenju v temeljnem nasprotju s plebiscitno odločitvijo, vrednostnim središčem slovenskega naroda in slovensko ustavo. V omenjeni stranki navajajo, da v zgodovini slovenskega naroda obstaja trdno časovno vezivo dejanj in procesov, ki so vodili v oblikovanje avtonomne državne skupnosti.

"V jedru tega veziva je trajno, temeljno ljudsko soglasje iz obdobja slovenskega osamosvajanja 1988-1992, iz obdobja slovenske pomladi. Okrog teh temeljnih vrednot slovenske osamosvojitve se je oblikovalo vrednostno središče slovenskega naroda, ki je trajno. Upravljanje z državo mora zato v osnovnih pristopih potekati skladno s tem vrednostnim središčem, sicer družba zaide v krizo," opozarjajo.

Poveličevanje simbolov in režima, ki so ga v evropskih državah leta 1991 označili "tankovski komunizem", pa je po njihovem mnenju samo zunanja manifestacija dejstva, da smo v slepi ulici.

Prisotnost teh simbolov je po njihovem mnenju tudi v izrecnem nasprotju z ustavo, saj je ustavno sodišče pri prepovedi poimenovanja ljubljanske ulice po Titu zapisalo, da kot neustavno razume vsako oblastno ravnanje, ki z avtoriteto oblasti izraža vrednote, ki so nezdružljive s temeljnimi ustavnimi vrednotami.

Ob tem v SDS navajajo, da bodo vedno spoštovali vse domoljubne tradicije slovenskega odporništva, hkrati pa "dosledno zavračali posiljevanje državnih slovesnosti s simboli agresorske komunistične jugoslovanske armade in nedemokratičnega režima". "Storili bomo vse, kar je v naši moči, da se slovenska država in vsi njeni podsistemi osvobodijo ujetosti v dediščino mračne preteklosti," so zapisali na svoji spletni strani.