Svet

Vojaški delfini bodo pri Dubrovniku iskali mine

STA / S.R.
21. 6. 2013, 10.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški vojaki bodo s šestimi posebej izurjenimi delfini jeseni začeli iskati mine v morju pri Dubrovniku, so sporočili iz Dubrovniško-nertvanske županije po četrtkovem srečanju s predstavniki ameriškega veleposlaništva v Zagrebu.

Reuters
Delfini bo na Hrvaškem iskali mine.

Gre za projekt iz programa poveljstva ameriške vojske v Evropi za humanitarna razminiranja (HMPA). Posebna enota ameriške vojske, ki bo za iskanje min v morju uporablja delfine, bo ob podpori potapljačev hrvaške vojske posebej pregledala dubrovniško pristanišče Gruž in morje okrog otoka Lokrum.

Predsednik županije Nikola Dobroslavić je na srečanju s predstavniki ameriške vojske povedal, da ne bodo iskali zgolj min in drugih eksplozivnih naprav, ki so ostale iz obdobja vojne na Hrvaškem, temveč tudi iz ostalih vojn na Balkanu, v katerih so sodelovali vojaki zveze Nato, kot tudi iz obeh svetovnih vojn.

Projekt Dolphin 13 bodo začeli izvajati pri Dubrovniku konec septembra. Načrtujejo, da ga bodo zaključili sredi oktobra.

Ameriška vojska sicer omenjeni program urjenja delfinov za iskanje min, Dolphin 13, razvija že od leta 1959. Na Hrvaško bodo pripeljali delfine, ki jih urijo v vojaški bazi v San Diegu v Kaliforniji.