Slovenija

Zopet bo dišalo po kranjski klobasi

STA / S.R.
21. 6. 2013, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Krompir ima v Šenčurju že več let svoj praznik, letošnja dvodnevna prireditev pa bo posvečena tudi kranjski klobasi.

Festival kranjske.si

Praznik krompirja in kranjske klobase se bo začel danes popoldne, obiskovalci pa bodo ob okušanju kulinaričnih dobrot lahko prisluhnili strokovnim predavanjem in zabavnemu programu ter sodelovali v različnih zanimivih tekmovanjih. Organizacijo letošnje prireditve je Občina Šenčur zaupala domačemu društvu Godlarji, ki sicer vsako leto pripravlja veliko pustno povorko. Izkušnje bodo članom društva prišle prav tudi na tokratni prireditvi, saj bo njen osrednji dogodek prav sobotna povorka, na kateri bodo predstavljeni oprema in oblačila iz preteklega časa.

Dvodnevni praznik krompirja in kranjske klobase, katerega osrednje prizorišče bo Športni park Šenčur, se bo začel danes ob 15. uri, ko bo stekla prodaja na stojnicah. Sledila bodo predavanja o krompirju in njegovi pridelavi, zvečer pa bodo na vrsti tekmovanja v ugibanju višine pršuta in izdelavi špil. V odmoru med nastopom Tanje Žagar z ansamblom pa bodo okronali tudi krompirjevo princeso.

V soboto bo dogajanje steklo ob 14. uri, ko se bodo začele igre in delavnice za najmlajše. Kasneje bosta potekala tek četvork in povorka. Gostinci občin Šenčur, Kranj, Naklo, Jezersko, Preddvor, Cerklje in Vodice se bodo pomerili v praženju krompirja, potekalo pa bo tudi tekmovanje v pobiranju krompirja.

Zbrani na prireditvi se bodo ponovno spomnili, kako pomembna kmetijska kultura je krompir. Na področju današnje Slovenije so prve krompirjeve gomolje najverjetneje spoznali med letu 1730 in 1740. Cesarica Marija Terezija je leta izdala 1767 ukaz o pridelovanju krompirja. V Šenčurju in okolici se je tako kot drugod pod Sloveniji sajenje krompirja počasi in vztrajno širilo.

Zaradi različnih naravnih, komercialnih in političnih vzrokov je ob koncu 20. stoletja gojenje krompirja skoraj zamrlo. Po zamenjavi tehnologije pridelovanja in zamenjavi sort krompirja pa se pridelovanje počasi vrača na šenčurske njive. Leta 2008, ki je bilo s strani Združenih narodov razglašeno za leto krompirja, je Občina Šenčur v sodelovanju z društvom za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi, v Šenčurju postavila tudi spomenik krompirju.

Letošnji praznik krompirja je posvečen tudi kranjski klobasi, saj, kot pravi predsednik društva Godlarji Milan Sušnik, krompir in klobasa spadata skupaj. Najstarejši zapisan recept za kranjsko klobaso je iz leta 1896. Kot tradicionalen slovenski proizvod pa je od leta 2008 na nacionalnem trgu zaščitena z geografsko označbo. Vsebuje najboljše kose svinjskega mesa, hrbtne slanine, česen, poper in sol. V Sloveniji pa je 11 certificiranih proizvajalcev.