Svet

Cene nafte zbilo tudi dogajanje v Turčiji

STA / J.P.
13. 6. 2013, 09.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju znižale.

Reuters
Vpliv nemirov v Turčiji

Navzdol jih je potisnila novica o povečanju zalog ameriške nafte, prav tako pa so trgovci s črnim zlatom vse bolj zaskrbljeni zaradi nemirov v Turčiji.

Za 159-litrski sod teksaške lahke nafte z dobavo v juliju je bilo treba popoldne po singapurskem času odšteti 95,32 dolarja, kar je 56 centov manj kot ob koncu sredinega trgovanja. Za 38 centov so se pocenile tudi julijske terminske pogodbe za nafto vrste brent, tako da so sklenile pri 103,11 dolarja.

Do padca cen je prišlo, potem ko je ameriško ministrstvo za energijo v sredo sporočilo, da so se zaloge nafte v ZDA minuli teden okrepile za 2,5 milijona sodov, medtem ko je stroka v povprečju napovedovala padec v obsegu 400.000 sodov.

Ti podatki kažejo na manjše poletno povpraševanje po nafti v ZDA, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnili analitiki.

Dodatno negativno na cene črnega zlata vplivajo tudi nemiri v Turčiji. Špekulira se namreč, ali bi lahko protesti v tej državi omejili dobavo nafte iz drugih predelov Bližnjega vzhoda.

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je sicer v sredo napovedal, da bo razmislil o možnosti referenduma glede urbanističnega načrta za Carigrad, ki je konec maja sprožil proteste po državi. Gre za prvi znak popuščanja z njegove strani v dveh tednih.