Črna kronika

Osemmesečna punčka umrla v očetovem naročju

robert.marin@svet24.si
13. 6. 2013, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pred jubljanskim okrožnim sodiščem se je pričelo sojenje staršema pred tremi leti umrle osemmesečne deklice.

Thinkstock
Občasne težave sta starša naivno povezovala z rastjo zobkov.

Obtožnica ju bremeni zanemarjanja in surovega ravnanja, za kar je predvidena kazen do devet mesecev zapora, ter povzročitve smrti iz malomarnosti, za kar je predvidena kazen od šestih mesecev do petih let zapora.

Lucija, rojena avgusta 2008, še ni upihnila prve svečke, ko je nenadoma umrla zaradi pljučnice. Za prezgodnjo smrt so po prepričanju tožilstva odgovorni starši, zdaj že nekdanja zunajzakonska partnerja Martina Furlan in Žiga Birsa. Punčka je bila rojena doma, starša pa je v skladu s svojim življenskim slogom in prepričanjem nista vodila k zdravniku, niti je nista dala cepiti. Tožilstvo obdolženima med drugim očita, da hčerke nista pravilno prehranjevala.

Izvedenec, ki bo zagotovo še pričal v tem postopku, naj bi po smrti ugotovil, da je bila malčica shirana in dehidrirana, imela naj bi kar 30-odstotkov manj telesne teže od običajne. »Za Lucijino zdravje sva storila vse. Očitki, da je zaostajala v razvoju, ne držijo, prav tako ni res, da bi imela zadnje dni pred smrtjo drisko ali da bi odvajala krvavo blato,« je včeraj v zagovoru med drugim dejal oče nesrečne deklice.

Obdolžena pravita, da poskušata živeti kar se da blizu naravi. Glede poroda na domu sta informacije zbirala prek spleta, literature in društev, ki se ukvarjajo z zdravim načinom življenja. Ko je napočil čas, sta najela počitniško hišico na Bledu, kjer je dojenčica brez težav in pomoči babice privekala na svet. Šest mesecev je pila materino mleko, nato pa sta jo začela hraniti še s sadnimi in zelenjavnimi kašicami, saj sta oba namreč vegana. Cepiti je po rojstvu nista dala zaradi strahu pred stranskimi učinki, občasno pokašljevanje in smrkanje pa sta povezovala z rastjo zobkov.

Na zdravniške preglede je nista vodila, ker je bila videti zdrava.

Šele dan pred smrtjo sta prvič pomislila, da bi bilo dobro, če bi malčico pregledal zdravnik. Obdolžena Furlan je pojasnila, da jo je hčerka med dojenjem zgolj grizla, več kot običajno, mleka pa ni hotela piti, a se je nato pomirila, zato sta se s partnerjem odločila, da bodo vsi trije zadevo prespali. Naslednji dan pa je obdolženi Birsa opazil, da je hčerka dehidrirana, pa tudi hropla je. Končno sta poklicala zdravnika, poskušala sta jo oživljati, toda bilo je prepozno. Malčica je umrla v očetovem naročju. Da bi morala Lucija že prej k zdravniku, je nenehno opozarjala mama obdolžene, vendar mlada starša nasvetov nista upoštevala. Obdolženi Birsa je pojasnil, da je snaha napravila dramo iz vsake malenkosti in da niso bili v pretirano dobrih odnosih.

Sodnik Srečko Škerbec je včeraj nameraval zaslišati tudi starše obdolženih, vendar nihče ni bil pripravljen pričati. Sodnik je tako prebral le izpoved Vladimirja Birse, očeta obdolženega, ki je spregovoril v preiskavi. Tam je pojasnil, da je vnukinjo obiskoval približno enkrat na mesec in da se mu je zdela »normalna«. Ni pa vedel, ali je bila cepljena in kdo je bil njen zdravnik, ker se v zasebno življenje drugih odraslih ljudi ne vpleta. Kot »človeku starega kova« se mu je sicer zdela skrb staršev za Lucijo nekoliko pretirana. »Vedno ko je zajokala, sta jo vzela v naročje,« je med drugim dejal preiskovalnemu sodniku.

Obdolžena sta sicer priznala, da bi danes storila kaj drugače, kar po njunih besedah kaže odnos do druge hčerke, stare leto in pol, ki sta ji priskrbela pediatra, o cepljenju pa z zdravniki še razpravljata.