Svet

Ministra v Švici obmetavali z jajci

STA/M.J.
8. 6. 2013, 17.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Jezni protestniki so madžarskega ministra za človeške vire Zoltana Baroga med obiskom v švicarskem Zürichu obmetavali z jajci. Med izgredom je bil aretiran en protestnik, en policist pa je bil poškodovan.

Reuters

Skupina okoli 30 protestnikov je v petek zvečer zmotila konferenco na züriški univerzi, na kateri je sodeloval tudi madžarski minister. Policisti so posredovali, ko so protestniki začeli metati jajca v Barogo, ki imel predavanje z naslovom Madžarski Romi - težava ali priložnost.

Ko je policija poskušala narediti red, je izbruhnil pretep, pri čemer je bil en policist lažje poškodovan. Ena oseba je bila aretirana zaradi nasilništva in groženj policistu, a je bila po zaslišanju izpuščena na prostost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Skupina, ki je pripravila protest, je sporočila, da je bil ministrov govor sicer "zmeren", vendar pa je njegov politični program prežet z "edinstveno kulturo policijske države".

Aktivisti trdijo, da se madžarski Romi, najštevilčnejša manjšina v državi, soočajo z diskriminacijo, protiromsko retoriko in vse večjim nasiljem.