Svet

So to res vrata v pekel?

STA / S.R.
25. 5. 2013, 10.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Filipinska mestna oblast v Manili se je ogorčeno odzvala na novi roman Dana Browna Inferno, v katerem je filipinsko prestolnico označil za vrata v pekel.

Reuters

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je na Brownove založnike naslovila pismo, v katerem je zapisala, da je Brown podal "napačen portret njihovega ljubljenega mesta".

Ena izmed Brownovih junakinj v romanu Manillo opiše kot mesto nemogočih prometnih zamaškov, onesnaženega zraka, velike revščine in rastoče trgovine z belim blagom. "Tekla sem skozi vrata pekla", je protagonistka opisala svojo izkušnjo filipinskega glavnega mesta.

V pismu Filipinci niso zanikali velikega revnega predmestja, pa tudi ne naraščajoče revščine, a so med drugim opozorili tudi na "dober značaj prebivalcev in njihovo sočutje do soljudi", piše AFP.

To ni prvi spor med Brownom in Manilo. Leta 2006 je mestni svet prepovedal predvajanje filmske adaptacije Da Vincijeve šifre, ker naj bi bila žaljiva do Cerkve. Obenem je nekaj Brownovih knjig končalo v plamenih, ker naj bi bile v nasprotju s cerkvenim naukom.

Kljub temu, da je "Inferno" domišljijski roman, je na avtorjevi strani zapisano, da so vsa omenjena umetniška dela, literatura, znanost in zgodovinske okoliščine resnične.

Roman "Inferno" je izšel 14. maja v več jezikih. Profesor Robert Langdon, glavni junak Brownovih romanov Angeli in demoni (2000), Da Vincijeva šifra (2003) in Izgubljeni simbol (2009), ki je doslej primere reševal v Vatikanu, Parizu in Washingtonu, se v pričujočem romanu vrača v Evropo.

Brown je v nedavnem intervjuju napovedal, da bo to njegov najtemnejši roman doslej. Ukvarja se z Dantejevo zastrašujočo vizijo, ki je imela velik vpliv na krščansko razumevanje pekla. Roman bo v slovenskem prevodu izšel septembra.