Svet

Odkrili ostanke pradavne celine

J.P.
12. 5. 2013, 09.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Mednarodna ekipa raziskovalcev je čisto po naključju ob obali Brazilije odkrila ostanke, za katere domnevajo, da pripadajo pradavni celini, preden so s tektoniko plošč nastale celine, kot jih poznamo danes.

Reuters
Ostanke celine so odkrili 2.400 metrov globoko.

Ne gre sicer za legendarno Atlantido, a raziskovalci trdijo, da so odkrili sledove davno izgubljenega kontinenta nekje globoko v Atlantskem oceanu v bližini Brazilije. Vzorci kamnin domnevno pripadajo ostankom Pangee, praceline iz mezozika, iz katere so nastale obe Ameriki, Afrika in druge celine.

Brazilsko-japonska raziskovalna ekipa je kamnine odkrila med ekspedicijo, na kateri so proučevali nadmorsko višino Ria Grande, nekako kilometer in pol od obale Ria de Janeira. Gre menda za povišan masiv na oceanskem dnu. V enem mesecu, kolikor so trajale raziskave, je ekipa formacijo proučevala od blizu z nizom potopov v podmornici za tri osebe okoli 2.400 metrov globoko. V sestavu kamnin so prepoznali granit, železo in kobalt, nobenega od teh pa ni bilo najti v okolici. Sploh granit je bil presenetljivo odkritje, saj se ta kamnina povečini pojavlja na površju. Raziskovalci so z vrtanjem v sestav pridobili nekaj vzorcev in jih odnesli na površje, kjer so jih nato analizirali. Tako so postavili hipotezo, da je odkritje morda nekoč bilo otok, ki je obstajal poleg Pangee do pred sto milijoni let, ko sta se od celine odcepila masiva, ki sta postala Južna Amerika in Afrika. Otok je morda postal ujet med obema in bil posledično potisnjen na oceansko dno. Odkritja se je že prijelo ime »brazilska Atlantida«, četudi naj bi otok izginil veliko prej, preden so se sploh pojavili ljudje. Odkritje sestava bi lahko imelo pomembne posledice na naše razumevanje formiranja kontinentov in razvoja zemeljske skorje. (jp)