Slovenija

SLS bo obeležila 25 let delovanja

STA / S.R.
12. 5. 2013, 08.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Druga največja opozicijska stranka, SLS, bo danes s slavnostno akademijo v Krškem obeležila 25-letnico svojega delovanja.

Mediaspeed
Franc Bogovič, predsednik stranke SLS.

Na slovesnosti, na katero so vabljeni vsi dosedanjih predsedniki SLS, bo člane nagovoril prvi predsednik Slovenske kmečke zveze, predhodnice SLS, Ivan Oman, osrednji nagovor pa bo imel zdajšnji predsednik stranke Franc Bogovič.

Še pred slovesnostjo bodo na gradu Rajhenburg v Brestanici odprli razstavo, na kateri bodo svoje izdelke in dosežke z različnih področij predstavili člani in simpatizerji SLS. Na sami slovesnosti v Krškem pa bodo podelili tudi nagrade za življenjsko delo v 25-letni zgodovini stranke.

SLS je bila ustanovljena 12. maja 1988 kot Slovenska kmečka zveza. 1. februarja 1990 se je preoblikovala v politično stranko, in se poimenovala Slovenska kmečka zveza - Ljudska stranka. Današnje ime je dobila 27. junija 1992.

Stranka, ki je bila pred tem tudi del Demokratične opozicije Slovenije (Demos), je na parlamentarnih volitvah leta 1992 dobila 8,69 odstotka glasov. Štiri leta pozneje je dosegla svoj politični vrhunec, pod vodstvom Marjana Podobnika je na volitvah dobila 19,38 odstotka glasov in vstopila v vlado. Na naslednjih volitvah je stranka dobila slabih 10 odstotkov glasov, nato pa se je njena podpora na volitvah gibala med dobrimi petimi in slabimi sedmimi odstotki.

Leta 2000 se je stranka združila s Slovenskimi krščanski demokrati v stranko z imenom SLS + SKD Slovenska ljudska stranka, ki pa se je z ustanovitvijo NSi znova razdelila. Svoje današnje, staro ime je stranka dobila na kongresu leta 2002.

Prvi predsednik Slovenske kmečke zveze Oman z razvojem stranke v prehojenih 25 letih ni zadovoljen. Kot je dejal za STA, bi lahko namreč stranka pokrivala vsaj 20 odstotkov volilnega telesa, če bi se razvijala pravilno. Krivdo za to, da "vse ni tako, kot bi moralo biti", pa Oman pripisuje dosedanjim vodstvom.

Zdajšnji predsednik stranke Franc Bogovič je za STA dejal, da je imela stranka v svoji zgodovini vzpone in padce. Ob tem poudarja, da je stranka pri svojem delovanju skušala vedno slediti tradicijam krščansko-demokratskih desnosredinskih strank, istočasno pa v družbi držati ravnovesje med ljudmi, ki ustvarjajo novo vrednost in socialno državo.