Svet

Avstrija pripravljena ukiniti bančno tajnost za tujce

STA / A.M.
27. 4. 2013, 18.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Avstrija si v naslednjem mesecu z Evropsko unijo želi doseči sporazum, ki bi ohranil bančno tajnost avstrijskih državljanov, pripravljena pa je na izmenjavo podatkov o bančnih računih tujih imetnikov,

Reuters

Do vrha EU 22. maja, na katerem bodo govorili o načinih preprečevanja davčnih utaj, "želimo doseči rezultat glede izmenjave podatkov, ki je v interesu boja proti davčnim utajam," je dejal Faymann.

Faymann in zunanji minister ter namestnik kanclerja Michael Spindelegger sta se v petek v skupni izjavi zavzela za pridružitev evropskim pogajanjem o izmenjavi bančnih podatkov.

"Želimo, da bi mednarodni boj proti davčnim utajam deloval, pri čemer želimo igrati pomembno vlogo. Ne želimo dajati vtisa, da je Avstrija zaščitnica davčnih sleparjev," sta zapisala.

Faymann in Spindelegger sta sicer opozorila, da je Avstrija pripravljena na pogovore, če bodo izpolnjeni določeni pogoji. Med drugim zahtevata ohranitev bančne tajnosti svojih državljanov ter davčnih sporazumov s Švico in Liechtensteinom, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.