Svet

Premierja Srbije in Kosova v Bruslju

STA/R.S.
17. 4. 2013, 07.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predsednika vlad Srbije in Kosova, Ivica Dačić in Hashim Thaci, bosta danes v devetem krogu dialoga pod okriljem EU ponovno poskušala doseči dogovor o severu Kosova.

reuters

Pričakovanja so velika, časa je malo. Sklic še enega kroga dialoga je mogoče tolmačiti kot dobro znamenje, a pozitiven izid še zdaleč ni zagotovljen.
"Pozvala sem ju, naj prideta v konstruktivnem duhu, pripravljena na preučitev različnih možnosti in na dogovor o vzajemnem kompromisu," je v torek poudarila visoka zunanjepolitična predstavnica unije Catherine Ashton ob potrditvi devetega kroga dialoga.
Evropski komisar za širitev Štefan Füle pa je poudaril, da so pričakovanja velika, in izrazil upanje, da se bo deveti krog dialoga vendarle končal z "jasnim dogovorom", češ da je ta v interesu Srbije in Kosova ter celotne regije.
Dogovor se je pričakoval že konec marca in nato v začetku aprila. Že več krogov dialoga je bilo označenih za "ključne". Ashtonova je že konec marca ocenila, da je dogovor "zelo blizu", nato je dejala, da je vrzel med stranema "ozka, a globoka".
Po osmem krogu dialoga je predlog za dogovor zavrnila Srbija, a sporočila, da se je pripravljena pogovarjati naprej. Dačić prihaja v Bruselj s seznamom točk, ki jih želi v dogovoru, a ne misli, da je danes kakšen "dan D" in da bo konec sveta, če dogovora ne bo.
Beograd in Priština pod taktirko EU iščeta takšno rešitev za življenje in delovanje srbske večine na severu Kosova, ki bi privedla do ukinitve vzporednih struktur v zdravstvu, šolstvu, policiji in sodstvu ter omogočila njeno integracijo v upravni okvir Kosova.
V pričakovanju dogovora je Bruselj v torek preložil objavo poročil o Srbiji in Kosovu, na podlagi katerih bodo članice unije junija odločile, ali bodo začele pristopna pogajanja s Srbijo in pogajanja o stabilizacijsko-pridružitvenem sporazumu s Kosovom.