Svet

Danes pogreb Margaret Thatcher

17. 4. 2013, 07.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Londonu se bodo danes z vojaškimi častmi poslovili od nekdanje premierke Margaret Thatcher, ki je umrla minuli teden.

 Sprevod z njeno krsto bo potekal skozi središče Londona, v katedrali sv. Pavla pa pričakujejo okoli 2000 povabljencev, med drugim kraljico Elizabeto II. V znak spoštovanja bo začasno utihnilo zvonjenje znamenitega Big Bena.
Od železne lady se bodo Britanci poslovili s t. i. slavnostnim pogrebom, kar je stopnjo niže od državniškega pogreba. Ob 11. uri po srednjeevropskem času bo sprevod z njeno krsto na vojaškem vozu in v spremstvu vseh treh rodov vojske krenil iz kapele v palači Westminster, kjer njena krsta leži že od torka, proti katedrali sv. Pavla. Tam se bo pogrebna slovesnost začela ob 12. uri.
V slovesnem sprevodu bo sodelovalo 700 pripadnikov vojske. Za prevoz krste bodo skrbeli vojaki, ki so sodelovali v vojni na Falklandskih otokih, enem najpomembnejših trenutkov v času njenega vodenja vlade, navaja francoska tiskovna agencija AFP.
V znak spoštovanja bo ob pogrebu prve in doslej edine ženske na čelu britanske vlade utihnilo zvonjenje slovite ure Big Ben.
Velika Britanija je za pogreb Thatcherjeve razposlala več kot 2000 uradnih vabil, med drugim vsem še živečim nekdanjim ameriškim predsednikom. A nobenega od njih ne bo v uradni delegaciji, ki jo bodo sestavljali trije nekdanji zunanji ministri in nekdanji podpredsednik države Dick Cheney.
Med gosti od pomembnih osebnosti obdobja hladne vojne zaradi slabega zdravja ne bo niti tedanjega sovjetskega voditelja Mihaila Gorbačova in nekdanjega nemškega kanclerja Helmuta Kohla.
Tudi sicer mednarodna politika na njen pogreb ne pošilja najpomembnejših predstavnikov, piše nemška tiskovna agencija dpa. Med drugim ameriška administracija predsednika Baracka Obame ne bo poslala svojega zastopnika, nemško kanclerko Angelo Merkel pa bo zastopal zunanji minister Guido Westerwelle.
Thatcherjeva je umrla minuli teden v starosti 87 let. Zadela jo je kap. Na čelu britanske vlade je bila od leta 1979 do 1990. Premierka, ki je bila znana kot železna lady, je pomagala končati hladno vojno in preoblikovala Veliko Britanijo z gospodarskim liberalizmom. A njena politična zapuščina Britance deli tudi po njeni smrti.
Okoli 800 ljudi je tako napovedalo udeležbo na protestnem dogodku ob njenem pogrebu. Njeno krsto nameravajo obmetavati z jajci, premogom in mlekom, če se jim bo le uspelo dovolj približati. Nasprotujejo tudi visokim stroškom pogreba, ki naj bi davkoplačevalce po nekaterih ocenah stal okoli 12 milijonov evrov.
Zaradi velikega števila visokih gostov in napovedanih protestov bo ob pogrebu močno poostrena varnost. Zanjo bo skrbelo okoli 4000 policistov.