Slovenija

Opozicija: 'Od nove vlade pričakujemo čim prejšnje ukrepanje!'

STA/R.S.
16. 4. 2013, 22.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predstavniki opozicije so izpostavili, da od nove vlade pričakujejo čim prejšnje ukrepanje na področju sanacije bančnega sistema, upravljanja z državnim premoženjem in zagona gospodarstva.

Mediaspeed

Problem Slovenije je, da "mencamo", in da mednarodni finančni trgi spet izgubljajo zaupanje, so se strinjali.
Po mnenju predsednice NSi Ljudmile Novak Slovenija suverenosti še ni izgubila. "Res pa je, da tujina budno spremlja, kaj počnemo in govorjenje ni več dovolj". Ob tem je dejala, da razume premierko, ko govori, da potrebuje čas, jo pa skrbi, saj se ustvarja občutek, ko da niti ekipe še ni postavljene. Ob tem je izpostavila, da je bil državni sekretar na ministrstvu za finance imenovan komaj nedavno.
Prvak SLS Franc Bogovič je ob tem pozdravil ponedeljkovo napoved Bratuškove, da bo nadaljevala s pozitivnimi ukrepi prejšnje vlade in sprejela roko sodelovanja, ki jo je ponudila SLS. Po njegovem mnenju se mora politika zelo hitro dogovoriti o ključnih vprašanjih, pri čemer priznava, da mora soodgovornost sprejeti tudi opozicija. V SLS sicer veliko priložnosti vidijo v uspešnem črpanju evropskih sredstev, samooskrbi s hrano, lesni industriji.
Podpredsednik največje opozicijske stranke SDS Zvonko Černač pa je prepričan, da so trgi izgubili zaupanje po tem, ko je Bratuškova govorila, da je napačno vztrajanje pri brezglavi varčevalni politiki, da so bili rezi prehudi in podobno, medtem ko je OECD po njegovih besedah ocenil, da je bil varčevalni zakon še premil. Prepričan je, da je bila zamujena priložnost, ko niso vpisali fiskalnega pravila v ustavo in kot "veliko škodo" ocenil, da poenotenja politike o ključnih ukrepih ni bilo že lani. Če bi do njega prišlo, bi danes slaba banka že delovala v polnem zagonu, imeli bi delujoč holding in vsaj dva tekoča postopka prodaje dveh naložb, ki za državo nista strateški, je dejal. Ukrepe za izboljšanje stanja so v SDS sicer pričakovali že ob imenovanju Bratuškove za predsednico vlade ali vsaj ob imenovanju ministrske ekipe.
Sogovorniki so se med drugim dotaknili tudi razkritja davčnih dolžnikov. Bogovič je dejal, da so pričakovali, da bo zaradi grožnje z razkritjem dolžnikov poplačanih več kot le pet milijonov evrov dolga. A hkrati je poudaril, da so med dolžniki tudi podjetja, ki so odgovorna tudi za luknjo v bančnem sistemu in imajo državljani pravico, da izvedo, kdo to so.
Na vprašanje, ali dolg seznam dolžnikov ne kaže tudi na nesposobnost davčne uprave, da ta dolg izterja, je Černač dejal, da bo treba pogledati od primera do primera. Prepričan je, da je Durs v zadnjih letih napredoval, se da pa gotovo stvari še izboljšati. "Prav je, da je prišlo do začetka te katarze. Žal prepozno," je dejal. Med možnimi razlogi za velik dolg je omenil tudi visoko davčno breme in krizo.
Novakova pa je ob tem priznala, da se zaveda, da so na seznamu gotovo tudi takšni, ki so dolžni zato, ker so drugi dolžni njim in bo imela zanje ta objava vseeno lahko posledice. Dejala je, da ji je zanje žal.
Med dolžniki je tudi Marjan Maučec, sekretar DS in član SLS. Bogovič je dejal, da so za ta dolg v stranki vedeli in da je Maučec že odstopil s funkcij v stranki, medtem ko na funkcijo v DS stranka nima vpliva.