Svet

EU podaljšala sankcije proti Siriji

STA / R. S.
3. 3. 2013, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zunanji ministri EU so v četrtek podaljšali sankcije proti sirskemu režimu Bašarja al Asada, ki bodo veljale do konca maja.

Države članice še naprej ne bodo smele dobavljati orožja sirskim upornikom, lahko pa jim bodo nudile tehnično pomoč v obliki urjenja njihovih sil za bojevanje. Evropske države bodo opoziciji lahko dobavljale tudi "nesmrtonosno" vojaško opremo in nebojna vozila, ki bodo služila zaščiti civilistov.

EU je prav tako znova potrdila obsežen sveženj sankcij proti Siriji, ki jih je uvedla doslej in vključujejo prepovedi potovanja v unijo in zamrznitev premoženja osebam in podjetjem, povezanim z režimom Bašarja al Asada, ter niz drugih omejitev, ki se nanašajo na finančni, energetski in trgovinski sektor. Zunanji ministri so sklenili tudi, da bo Evropska unija še naprej spremljala in po potrebi posodabljala sankcijski režim proti Siriji.

Ameriški državni sekretar John Kerry pa je v četrtek v Rimu dejal, da bodo ZDA sirski opoziciji zagotovile 60 milijonov dolarjev pomoči. Po srečanju skupine držav prijateljic Sirije s predstavniki sirske opozicije je tudi napovedal, da bo Washington sirskim upornikom zagotovil tudi neposredno pomoč v obliki hrane in medicinske opreme.