Svet

Papež odletel s helikopterjem

STA / S.R.
28. 2. 2013, 19.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Papež Benedikt XVI., ki danes od 20. ure zvečer ne bo več papež, je poletel s helikopterjem proti poletni papeški rezidenci Castel Gandolfo.

Ob njegovem odhodu iz Vatikana so ga pozdravili številni kardinali, duhovniki, nune in zaposleni v Vatikanu, švicarska garda pa mu je izkazala vojaške časti.

Papež si je ob odhodu iz apostolske palače pomagal s palico, ob njegovem prihodu na notranji trg Vatikana San Damaso pa se je zaslišal dolg in glasen aplavz.

Papež se je od zbranih poslovil, nato pa sedel v protokolarno vozilo, ki ga je odpeljalo do helikopterske ploščadi. Ob njegovem odhodu iz Vatikana je trikrat zazvonil starodavni zvon na rimskem Kapitolu, kar se bo ponovilo tudi ob 20. uri zvečer, ko se bo končal njegov pontifikat.

Ob prihodu do helikopterja se je poslovil od tam zbranih, nato pa skupaj z najtesnejšimi sodelavci sedel v helikopter in ob 17.07 poletel proti kraju Castel Gandolfo, v katerem so zazvonili zvonovi, da bi naznanili papežev odhod iz Vatikana.

"Hvala vam za vašo ljubezen in podporo. Želim vam, da bi vedno občutili veselje, ki prihaja iz postavljanja Jezusa v središče vaših življenj," se je papež Benedikt XVI. v svojem zadnjem tvitu poslovil od sledilcev na tem socialnem omrežju.

Dobrih 15 minut trajajoč polet helikopterja so v Rimu spremljali številni ljudje. Ko je helikopter preletel enega od rimskih trgov, so tam zbrani zaploskali in v zrak dvignili napise: "Vedno boš z nami. Hvala!" je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa. Na trgu je bil po poročanju Anse tudi rimski župan Gianni Alemanno.

Helikopter s papežem je v kraj Castel Gandolfo, kjer bo preživel prihodnja dva meseca, prispel ob 17.24, ko se je znova zaslišalo zvonjenje zvonov.

Ob prihodu do njegove nove začasne rezidence so ga bučno pozdravili številni zbrani verniki in zvonjenje zvonov, na mnogih plakatih pa so se mu zbrani zahvaljevali za njegovo delo.

Zbrano množico je nagovoril z balkona rezidence v Castel Gandolfu. Trg je, ko se je papež pojavil na balkonu, eksplodiral v navdušenem ploskanju in klicanju njegovega imena ter kričanju "hvala, hvala".

Zbrane je naslovil z "dragi prijatelji, vesel sem, da sem z vami, hvala vam za prijateljstvo in naklonjenost". "Veste, da je to zame drugačen dan. Papež bom do 20. ure. Sem le romar v zadnji fazi mojega romanja po tej zemlji," je dejal papež.

"S svojimi molitvami in vso svojo notranjo močjo in moralo bi rad delal za dobro Cerkve. Hvala!" so bile zadnje besede pozdrava papeža Benedikta XVI., preden se je umaknil v notranjost rezidence.

Ob 20. uri, ko se bodo v Castel Gandolfu zaprla vrata, bodo svoje položaje zapustili tudi pripadniki švicarske garde. Iz svojih uniform se bodo preoblekli v navadna oblačila in se vrnili v Rim.

Prav tako ob 20. uri bodo v Vatikanu v skladu s tradicijo namestili pečate na vrata papeškega stanovanja in še na zasebno dvigalo, ki vodi v njegove prostore v tretjem nadstropju apostolske palače.

Benedikt XVI. je 11. februarja sporočil, da bo zaradi pešanja zdravja 28. februarja odstopil z mesta papeža ter se posvetil premišljevanju in molitvi. To je sicer prvi odstop kakega papeža v zadnjih 600 letih.