Svet

Začenja se svetovni kongres mobilne telefonije

STA / S.R.
25. 2. 2013, 09.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V katalonski prestolnici se bo danes začel tradicionalni svetovni kongres mobilne telefonije.

Tako imenovani Mobile World Congress 2013 bo postregel z okrog 1500 razstavljalci, ki sicer nastopajo na trgu, na katerem v zadnjih letih prevladujeta južnokorejski Samsung in ameriški Apple.

Apple se sicer dogodku kot ponavadi izogiba, Samsung pa naj na sejmu ne bi predstavil težko pričakovanega pametnega mobilnika Galaxy S4 - novo različico svojega paradnega pametnega mobilnika naj bi po poročanju francoske tiskovne agencije AFP predstavil enkrat po sejmu.

Na letošnji izvedbi največjega dogodka s področja mobilne telefonije na svetu naj bi tako po napovedih analitikov največ pozornosti poskusili pritegniti kitajski proizvajalci mobilnih naprav, kot so Huawei, ZTE in Lenovo.

Ti namreč želijo zasesti večji delež hitro rastočega trga pametnih mobilnikov - v letu 2013 naj bi bo napovedi svetovalno-analitske hiše Deloitte po vsem svetu dobavili rekordnih milijardo pametnih mobilnikov.

Vendar pa jih čaka trdo delo. Samsung in Apple sta v lanskem zadnjem četrtletju po podatkih analitske hiše Strategy Analytics skupaj zasedala več kot polovico trga pametnih mobilnikov - 29 odstotkov Samsung in 22,1 odstotka Apple.

Pač pa so kitajski proizvajalci pametnih mobilnih telefonov vsaj njuni prvi zasledovalci - Huawei s 5,3-odstotnim, ZTE s 4,7-odstotnim in Lenovo s 4,4-odstotnim tržnim deležem.

V prid kitajskim proizvajalcem z bogato paleto cenejših mobilnikov naj bi po mnenju nekaterih analitikov šlo dejstvo, da se rast prodaje obeta zlasti v razvijajočih se državah, v katerih so uporabniki bolj občutljivi na cene.

Še večji duopol se medtem pojavlja na trgu operacijskih sistemov za pametne mobilnike. Po podatkih analitske hiše Canalys je lani 69 odstotkov prodanih pametnih mobilnikov imelo nameščen Googlov odprtokodni operacijski sistem Android, 22 odstotkov pa Applov Ios.

Daleč zadaj je denimo Microsoftov Windows, ki ga uporablja tudi nekoč vodilni proizvajalec mobilnikov Nokia, na obzorju pa je tudi nekaj novih tekmecev, med drugim Mozillin novi odprtokodni Firefox OS.

Še večjo prevlado pa je dosegel angleški proizvajalec čipov za pametne mobilnike ARM, tako rekoč vsi danes uporabljajo njihove čipe. Vendar pa se je na ta trg odločil vstopiti ameriški proizvajalec računalniških čipov Intel.

Ena najbolj vročih tem v svetu mobilne telefonije je tudi postopno širjenje omrežij mobilne telefonije naslednje generacije (4G), ki lahko ponudijo hitrosti prenosa podatkov, podobne tistim, ki jih ponujajo fiksna oziroma žična omrežja.