Svet

Požari v Avstraliji so ušli izpod nadzora

STA
8. 1. 2013, 09.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Novem Južnem Walesu, ki velja za najbolj naseljeno avstralsko zvezno državo, so gozdni požari zaradi visokih temperatur in močnega vetra ušli izpod nadzora. Ognjeni zublji grozijo številnim domovom, zaradi česar so že sprožili evakuacije. Razmere so pristojne oblasti že označile za katastrofične.

V Novem Južnem Walesu so doslej zabeležili okoli 135 gozdnih požarov, od tega jih 40 po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še ni pod nadzorom, so sporočile pristojne oblasti. Razmere poslabšujejo visoke temperature, saj se živo srebro povzpne vse do 45 stopinj Celzija. Zaradi požarne ogroženosti so na jugovzhodu države tudi prvič zaprli vse narodne parke.

Ognjeni zublji doslej sicer niso zahtevali še nobene smrtne žrtve. Po napovedih vremenoslovcev pa bi se lahko danes vremenske razmere nekoliko izboljšale, saj naj bi vročinski val popustil in tako prinesel olajšanje vsem tistim, ki se borijo z ognjeni zublji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Iz Sydneya danes poročajo tudi o požaru, ki je izbruhnil v jedrskem raziskovalnem reaktorju, vendar so pristojne oblasti sporočile, da je požar pod nadzorom in da ognjeni zublji po doslej znanih podatkih niso zahtevali nobene škode na reaktorju.

Reaktor, ki ga ne uporabljajo za pridobivanje električne energije, pač pa za proizvodnjo medicinskih in industrijskih radioizotopov, so zaradi požara preventivno zaustavili, še poroča AFP.