Svet

Mednarodna skupnost obsoja severnokorejsko izstrelitev rakete

STA
12. 12. 2012, 10.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Iz sveta prihajajo obsodbe severnokorejske izstrelitve rakete dolgega dosega, s pomočjo katere je Pjongjang v orbito umestil satelit.

Zaradi severnokorejskega kljubovanja resolucijam ZN se bo danes sestal Varnostni svet ZN, poročajo tuje tiskovne agencije. Zasedanje Varnostnega sveta ZN, ki bo po navedbah diplomatskih virov ob 18. uri po srednjeevropskem času, sta zahtevali Japonska in ZDA, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je obsodil izstrelitev severnokorejske rakete in jo označil za "provokativno dejanje", ki bi lahko imelo negativne posledice za mir in stabilnost v regiji. Dejanje Pjongjanga je po njegovih besedah še toliko bolj obžalovanja vredno, ker kljubuje enotnim in odločnim pozivom mednarodne skupnosti.

Tudi Južna Koreja je obsodila izstrelitev rakete. Po besedah zunanjega ministra Kim Sung-Hwana gre za očitno kršitev resolucij ZN, ki Pjongjangu prepovedujejo poskuse balističnih raket.

Japonska vlada je zaradi izstrelitve vložila protest pri Severni Koreji in zahtevala sklic zasedanja Varnostnega sveta ZN. Premier Jošihiko Noda je izjavil, da je bila izstrelitev "povsem nesprejemljiva" in da bo Japonska ostro odgovorila na severnokorejsko izzivanje.

Kitajsko zunanje ministrstvo je izrazilo obžalovanje ob izstrelitvi rakete. "Obžalujemo izstrelitev, ki jo je Severna Koreja izvedla kljub veliki zaskrbljenosti mednarodne skupnosti," je izjavil tiskovni predstavnik Hong Lei.

ZDA so izstrelitev rakete označile za "zelo provokativno" in opozorile, da bi dejanje lahko destabiliziralo regijo in dodatno osamilo Pjongjang. Izstrelitev je "še en primer vzorca neodgovornega ravnanja Severne Koreje", je v izjavi zapisal tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnost Tommy Vietor.

Tudi Rusija je bila kritična do Severne Koreje. Izstrelitev je razlog za "globoko zaskrbljenost" in v nasprotju z resolucijami Varnostne sveta ZN, so sporočili z zunanjega ministrstva v Moskvi.