Svet

Severna Koreja uspešno izstrelila raketo dolgega dosega

STA / S.R.
12. 12. 2012, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Severna Koreja je davi izvedla napovedano izstrelitev rakete dolgega dosega, so sporočili viri v južnokorejski vojski. Oblasti v Pjongjangu so kasneje izstrelitev potrdile in sporočile, da je bila umestitev satelita v orbito uspešna.

Kot je poročala severnokorejska tiskovna agencija KCNA, je bila izstrelitev druge različice satelita Kwangmyongsong 3 iz vesoljskega centra Sohae uspešna, satelit pa je bil umeščen v orbito, kot je bilo načrtovano.

Raketa je bila izstreljena ob 9.49 po krajevnem času (ob 1.49 po srednjeevropskem času), satelit pa je v orbito vstopil približno devet minut zatem. Satelit zdaj kroži v orbiti na od 499,7 do 584,18 kilometra višine nad Zemljo.

Ameriška vojska je potrdila, da je severnokorejska raketa ponesla nek predmet v orbito. "Prvi znaki kažejo, da je raketa ponesla predmet, ki je, kot kaže, dosegel orbito," je na spletni strani sporočilo Severnoameriško poveljstvo obrambe zračnega prostora (Norad).

Novico je v posebni oddaji na severnokorejski državni televiziji objavila napovedovalka, oblečena v rožnati hanbok - tradicionalno korejsko obleko. Novico je prebrala z glasnim in zmagovitim glasom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

KCNA je poročala, da gre za prelomen dogodek v razvoju severnokorejske znanstvene tehnologije in gospodarstva, posvečen spominu na pokojnega voditelja Kim Jong Ila, ki je umrl pred letom dni.

To je že druga izstrelitev rakete dolgega dosega pod vodstvom novega voditelja države Kim Jong Una, ki je oblast prevzel po smrti očeta Kim Jon Ila decembra lani. Prvi poskus izstrelitve se je aprila letos končal klavrno, saj je raketa kmalu po vzletu razpadla na kose.

Pjongjang trdi, da gre za poskus namestitve satelita v zemeljsko krožnico, ZDA pa so prepričane, da gre za preizkus v vojaške namene. Severna Koreja naj bi imela nekaj jedrskih bomb, vendar pa jih še ni sposobna namestiti na rakete, ki bi lahko teoretično ogrozile ZDA ali širšo soseščino.

ZDA in druge države ter Združeni narodi so Pjongjang pozivali, naj rakete ne izstreli, med drugim ker ji to prepovedujejo sankcije Varnostnega sveta ZN. Vendar pa se Severna Koreja nanje tudi doslej ni ozirala.