Svet

Operacija Chaveza na Kubi uspešna

STA / S.R.
12. 12. 2012, 10.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Venezuelski predsednik Hugo Chavez okreva po torkovi uspešni operaciji v bolnišnici na Kubi, je sporočil venezuelski podpredsednik Nicolas Marduro, ki ga je Chavez predlagal za svojega morebitnega naslednika.

Chavez je moral na operacijo, ker so se mu na mestu, kjer so mu v preteklosti že odstranili tumorje, znova pojavile maligne celice. Chavezova že četrta operacija zaradi raka je trajala šest ur, končala pa se je "pravilno in uspešno". Vidno ganjen Marduro je v torek zvečer v nagovoru narodu še pojasnil, da je Chavez sedaj v "postoperativni fazi", ki bo trajala nekaj dni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

58-letni Chavez je pred ponedeljkovim vnovičnim odhodom na Kubo prvič omenil možnost, da bi bolezen lahko skrajšala njegov predsedniški mandat, zato je za svojega naslednika predlagal Madura. Za ponoven šestletni mandat na čelu Venezuele je bil Chavez sicer izvoljen šele pred dvema mesecema.

Venezuelskemu voditelju so raka prvič diagnosticirali junija lani, nakar je prestal že več operacij ter tudi kemoterapije in obsevanja. Ob tokratni novici, da se je rak vrnil, so bili Venezuelci šokirani, saj jim je Chavez pred tem zatrjeval, da je bilo zdravljenje na Kubi uspešno in da je raka premagal.